Matanza is een van de kleinste slachthuizen in België, maar ze blijven overeind. Het familiebedrijf koos ervoor om klein te blijven, en normaal, maar ook om halal te slachten. Een strategische keuze, aangezien in Ronse de moslimgemeenschap best uitgebreid is – er staan twee moskeeën. Maar wat ze gaan doen als het onverdoofd slachten verboden wordt in 2019? “Dat zullen we erna wel ervaren”, klinkt het bij zaakvoerder Steven Vander Stichelen.
Steven beschrijft Matanza als een familiebedrijf. Eentje die nogal speciaal is dan nog, want iedereen is fiscalist van opleiding, behalve zijn moeder. Die is slager. En ook de grootvader van Steven had een vleesgroothandel. Zijn ouders hebben dan uit de beenhouwerij en met de...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
VleesveeHet aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”