Startpagina Akkerbouw

Uitlooptermijnen neonicotinoïden gekend

De Europese Unie heeft zoals reeds eerder berichte op 4 mei 2018 het doodvonnis getekend over de neonicotinoïden. De uitlooptermijnen zijn nu gekend.

Leestijd : 1 min

De uitverkoop datum is 19/9/2018. De opgebruikdatum 19/12/2018.

Enkel in permanente serres blijft het gebruik, zowel als zaadcoating en als bladbehandeling wel toegestaan. Deze teelten moeten wel hun hele leven in de permanente serre blijven, dus de opkweek van planten telt niet.

Het gaat over de actieve stoffen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Beter gekend als volgende productnamen in de zaadcoating:

Argento: zaadcoating bij de granen o.a. gerst tegen luizen die de vergelingsziekte veroorzaken. Voor de gerst uitzaai 2018 mag in Vlaanderen nog zaad met Argento verkocht worden tot 19/9/2018 en uitgezaaid worden tot 19/12/2018. Opgepast Wallonië stopt met onmiddellijke ingang met Argento!

Cruiser: zaadcoating bij wortelen tegen luisaantasting en wortelvliegen.

Gaucho en Poncho: zaadcoating bij bieten tegen bietenvlieg en vergelingsziekte door luizen.

Confidor, Bazooka, Cohinor in spruitkool als plantbakbehandeling tegen luizen.

Actara als luisbehandeling in aardappelpootgoed en perenbladvlo in perenbomen.

Vooral de (vroege) luis en vliegbestrijding en bijhorende virusaantasting wordt dus in deze teelten een probleem waar we in volgende jaren oplossingen zullen moeten voor vinden.

De oplossingen waar aan gewerkt worden zijn: Tefluthrin (Force) kan voor vele toepassingen zowel als zaadcoating of als granulaattoepassing in de toekomst een vervanger zijn. Ook lambda-cyhalothrin (Karate Zeon) wordt onderzocht. Cypermethrin (Sherpa) heeft reeds een aantal erkenningen.

De betrokken firma’s werken aan deze erkenningen voor België.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken