Startpagina Akkerbouw

Landwijzer viert 150 nieuwe boeren

Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische landbouw in Vlaanderen, organiseert reeds 21 jaar een gespecialiseerde beroepsopleiding biologische landbouw. Afgelopen weekend vierden ze dat ze 150 nieuwe boeren hebben gevormd.

Leestijd : 2 min

Vele afgestudeerden startten ondertussen een eigen biologisch landbouwbedrijf. Zo dragen zij overal in Vlaanderen concreet bij aan vernieuwing en verduurzaming van de landbouw. Dat vierde Landwijzer op 30 juni op bioboerderij De Zonnekouter in Machelen aan de Leie.

Nood aan opleiding

Landwijzer vzw ontstond 21 jaar geleden uit een nood aan een opleiding biologische en biologisch-dynamische landbouw in Vlaanderen. En sindsdien vormt die opleiding de kernactiviteit van de organisatie, naast o.a. cursussen over agro-ecologie en natuurlijk imkeren.

Deze opleiding, het leertraject, duurt 2,5 jaar, start jaarlijks in Gent en in Antwerpen, en combineert theorielessen met langdurige praktijkstages en reflectiemomenten. De opleiding bereikt voornamelijk mensen die niet van boerenafkomst zijn. De laatste jaren neemt ook de vraag vanuit omschakelende gangbare landbouwbedrijven geleidelijk aan toe.

Boer of boerin worden, is geen evidente weg, en brengt veel uitdagingen met zich mee zoals langdurige toegang tot betaalbare landbouwgrond, een leefbaar loon, en werken binnen een niet aangepaste regelgeving. Deze nieuwe boeren tonen dat het kan, al is het vaak hard werken.

Niet evidente ontwikkeling

Geert Iserbyt, is sinds de oprichting betrokken bij Landwijzer en leertrajectbegeleider in Gent: “Het is mooi om cursisten telkens te zien groeien, als mens en in de landbouw, tijdens en na het leertraject. En het is ook heel bijzonder om te zien welke ontwikkelingen onze afgestudeerden in de Vlaamse landbouw waarmaken. Tien jaar geleden zijn zo de eerste CSA tuinbouwbedrijven (Community Shared Agriculture, landbouw met de gemeenschap gedeeld) in Vlaanderen gestart. En nu zien we dat boeren vaker gaan samenwerken en dat verschillende projecten evolueren naar kleinschalige gemengde bedrijven met lokale afzet. Een heel mooie evolutie die aansluit bij de recente wereldwijde inzichten op het vlak van duurzame voedselvoorziening!”

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken