Startpagina Actueel

Juni was uitzonderlijk droog en zeer abnormaal warm

De droogte en warmte van deze dagen komt bovenop die van vorige maand. Afgelopen juni-maand was erg droog en warm, zo blijkt uit de KMI-statistieken.

Leestijd : 1 min

Het KMI in Ukkel telde voor afgelopen juni een neerslagtotaal van nog geen 16 mm, terwijl 71,8 het gemiddelde is. Juni telde slechts 4 neerslagdagen, terwijl 15 de standaard is. Beide fenomenen omschrijft het KMI als ‘uitzonderlijk’; ze komen maar één keer om de 30 jaar voor.

Ook de zeer hoge gemiddelde minimumtemperatuur was zeer abnormaal, iets wat normaal maar één keer om de 10 jaar voorkomt. Die bedroeg gemiddeld 13,5°C, terwijl 11,9 het langjarig gemiddelde is. De gemiddelde temperatuur bedroeg 18,1°C (normaal is 16,2°C); ook dat is zeer abnormaal.

Het droge en warme weer leidde evenwel niet tot veel onweer. Afgelopen maand juni telde er maar 7, terwijl het er in een gemiddelde maand juni normaal 12,7 zijn. Dit is eveneens zeer abnormaal.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken