Startpagina Akkerbouw

Droogte remt rendement wintergerst

Op dit ogenblik is het gros van de wintergerst geoogst. De eerste percelen werden ergens rond 20 juni gedorst, een week later kwam de oogst over het hele land goed op gang. In het Westen werd later gestart. De hitte versnelde de afrijping en deden vochtgehaltes spectaculair dalen.

Leestijd : 3 min

De eerste echo’s die we horen van de oogst maken het ons echt moeilijk om een eensluidende conclusie te maken. We hoorden iemand die van hoge hectolitergewichten (gemiddeld 66 en meer) sprak, een ander wees op de kleine korrels en de lage hectoliters (bovenaan de 50, onderaan de 60). Vermoedelijk komen hier de regionale verschillen naar boven net als het verschil in vroege en late rassen.

Resultatenverwerking van officiële rassenproeven zal later meer duidelijkheid brengen, maar momenteel zegt het gevoel dat de heel vroege rassen de beste kunnen zijn, omdat ze het minst last hebben gehad van de droogte. Bij de late rassen was de korrelvulling nog bezig toen de droogte toesloeg. Feit is ook dat we in de late rassen zeer vroeg aan het dorsen zijn geweest. Misschien wel te vroeg achteraf gezien.

Eerder deze week woonden we het proefveldbezoek in Poperinge bij. De wintergerst buiten proef was de avond ervoor geoogst en liet een opbrengst van 10,3 ton per hectare noteren. We hebben enige angst om dit cijfer te publiceren, maar het komt van een ‘officiële’, dus we achten het een betrouwbare bron. De gerst stond hier ook zeer lang groen, dus kon blijven produceren.

Stro

Door de warmte en bijhorende droogte stond het gewas ‘boven’ droog en is de plant noodrijp geworden, waar de plant ‘onderaan’ nog wel groen zag, maar zijn potentieel niet meer kon halen.

Doordat het stro niet overal rijp was, vraagt dit meer vermogen en horen we meermaals de opmerking dat de chauffeurs van de maaidorsers niet te snel konden rijden. Stro is er wel te velden, maar de boeren die we spraken konden geen tevredenheid vinden bij de hoeveelheid. De lage vochtgehaltes zorgden dan weer voor veel stof tijdens de oogst. We zagen zelfs vochtgehaltes van 9% genoteerd, zeer laag.

Resultaten van rassenproeven moeten het nog bevestigen maar de eerste signalen die we horen duiden er op dat de hybriderassen weeral goed weten te scoren.

Opbrengsten

Wat opbrengsten betreft horen we dat veel landbouwers uit het centrum van het land leveren rond 7 à 8 ton. Uit de Zuid-Limburgse akkerbouwstreek horen we meermaals 8 ton en meer net als 9 ton en meer

Zeker niet iedereen is blij met het resultaat. Gezien de omstandigheden, en dan vooral de vroeg invallende droogte, zijn de cijfers begrijpbaar. Percelen met een betere vochtvoorziening en gerst die goed ‘gesoigneerd’ is, laten een hogere opbrengst zien. Onze collega’s aan de andere kant van de taalgrens durven stellen dat de droogte de opbrengsten met 10 à 15% hebben doen dalen, of zo’n 1.000 à 1.500 kg per ha.

Met de cijfers die we hier noemen willen we geen consternatie veroorzaken, maar trachten we een beeld te scheppen van de praktijk. Nogmaals: wacht het resultaat van officiële rassenproeven af en kijk als boer eens naar je eigen opbrengsten, perceelsomstandigheden en teeltzorgen.

Met voornoemde ervaringen en met niet direct zicht op meer neerslag is het bang uitkijken naar wat de wintertarweoogst brengt. Door de hitte is de afrijping ook hier zeer snel aan het gaan. Ongetwijfeld kost dit kilo’s.

TD

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken