Startpagina Melkvee

DGZ bereikt overeenkomst rond verlies BVD-oormerken

Bij bepaalde oormerkreeksen van het type Senior Ultra TST van de leverancier Allflex wordt een groter uitvalpercentage vastgesteld dan normaal. Vandaag is er, na intensief overleg met Allflex en in nauwe afstemming met de sector, een akkoord bereikt rond een vergoeding.

Leestijd : 2 min

DGZ ontving eind 2016 de eerste meldingen vanuit het terrein dat dieren gemerkt met het oormerktype Senior Ultra TST van de leverancier Allflex een verhoogd oormerkverlies hebben. Om een volledig beeld te hebben van het verlies van dit type, analyseerde DGZ het verlies van alle reeksen van dit oormerk sinds het op de markt kwam. Hierbij is rekening gehouden met het dubbel doel van de BVD oormerken.

In de analyse is per reeks enkel de eerste hermerking van het dier in aanmerking genomen. Een tweede voorwaarde was dat de hermerking uitgevoerd werd op hetzelfde beslag waar het primo oormerk afgeleverd werd. Uit onze analyse blijkt dat bepaalde reeksen Senior Ultra TST wel degelijk een verhoogd verliespercentage vertonen. Ofwel is op het beslag het verliespercentage van dit type minstens dubbel zo groot als het verlies van een conventionele oormerkreeks van Allflex, ofwel is er een verlies van meer dan 6% op een beslag dat geen conventionele oormerkreeks van Allflex gebruikt.

Dit resultaat is uitgebreid met Allflex besproken en vormde de basis voor de overeengekomen vergoeding.

Welke hermerkingen komen in aanmerking?

Van elke reeks Senior Ultra TST met een verhoogd verliespercentage afgeleverd tot en met 2014, wordt de eerste hermerking die door het beslag van geboorte besteld werd tot en met eind 2017, vergoed.

De vergoeding is gelijk aan het tarief van een Allflex hermerkingsoormerk, vandaag is dit € 1,10 per oormerk. DGZ brengt deze vergoeding automatisch in mindering bij de eerstvolgende factuur.

Heeft u hier nog vragen over? Neem dan zeker contact op met DGZ op tel. 078/05.05.23 of stuur een e-mail naar helpdesk@dgz.be.

Lees ook in Melkvee

MilkBE lanceert nieuw duurzaamheidscharter

Melkvee MilkBE heeft een nieuw Duurzaamheidscharter. Met engagementen van zowel landbouworganisaties als zuivelindustrie zal MilkBE een verdere verduurzaming van de melkveehouderij stimuleren en wil het zo deel van de klimaatoplossing zijn.
Meer artikelen bekijken