Startpagina Tuin

Zomers tuinieren: kruiden in potten

Kruiden kweken in potten heeft zo zijn voordelen. Je hebt ze altijd bij de hand als je ze nodig hebt, woekerende kruiden kan je makkelijk onder controle houden en doorlevende kruiden in pot kan men overwinteren in een serre of onverwarmde veranda. Zo heeft men ook in de winter steeds verse kruiden bij de hand. Komt daar nog bovenop dat kruiden in (mooie) potten zeer decoratief zijn en men nog meer kan genieten van de bloei en de aroma's van de kruiden.

Leestijd : 4 min

Het enige nadeel is dat planten in potten, en dus ook kruiden, op ons aangewezen zijn voor water, in deze droge zomer stilaan een schaars goed, en voeding. Gelukkig zijn heel wat kruiden van mediterrane oorsprong en kunnen ze wel wat droogte verdragen. Heel veel voeding hebben ze niet echt nodig, het is zelfs zo dat traag groeiende kruiden vaak lekkerder smaken dan welig groeiende kruiden. Wie toch wil bijbemesten gebruikt dan ook beter een vloeibare meststof voor bloeiende planten:dat doseert beter voor de kleine hoeveelheden die potten nodig hebben. Die bevat minder N, waardoor de groei wat minder gestimuleerd wordt.

Geschikte kruiden

Er zijn heel veel kruiden en eigenlijk kunnen ze allemaal in potten gekweekt worden. Belangrijk is om te weten hoe en waar de plant groeit in zijn natuurlijk milieu, dan kunnen we de grootte van de pot, eventueel de soort potgrond, de hoeveelheid water en voeding aanpassen aan de behoefte van de plant. Wanneer we verschillende soorten willen samen zetten in een grotere bak (wat eigenlijk niet aan te raden is) is het nodig om planten met gelijkaardige behoeften te kiezen (vocht, voeding, licht…). Belangrijk om rekening mee te houden is dat kruiden met 'sappige', zachte bladeren, zoals basilicum, de voorkeur geven aan vochtige grond, terwijl mediterrane kruiden zoals rozemarijn een voorkeur hebben voor meer droge groeiomstandigheden. Hierna een overzicht van de populairste kruiden en enkele tips om ze succesvol in potten te kweken.

Basilicum (Ocimum basilicum)

Basilicum is een teer eenjarig kruid, met ovale lichtgroene bladeren en bosjes kleine witte bloemen vanaf de late zomer. De stengels zijn harige en vierkant en kunnen ongeveer 45 cm hoog worden. De bladeren zijn buitengewoon aromatisch, met een frisse, sterke, kruidnagelachtige geur. Basilicum is vanwege zijn tere karakter (gevoelig voor koude en vocht) bij uitstek geschikt om te telen in potten. Bij late vorst, gedurende natte periodes of bij veel wind kan de plant dan verhuisd worden naar een beschutte plek en bij zomers weer kan ze volop genieten van de zon. Als warmteminnende plant groeit ze graag in terracottapotten of dikwandige potten die de warmte goed vasthouden. Basilicum groeit graag in een voedingsrijke, vochtige en luchtige grond. Een standaard potgrond kan best wat luchtiger en meer drainerend gemaakt worden door toevoeging van 1/4 brekers- of rivierzand. Basilicum kan op een zonnige, vorstvrije plek overwinterd worden.

Komkommerkruid (Bora officinalis)

Dit gemakkelijk groeiend eenjarig kruid heeft rechtopstaande stengels, bezet met ruwe haren die tot 1 m hoog worden. De rimpelig, ruw behaarde bladeren zijn weinig of niet aromatisch en hebben een licht komkommerachtige smaak. In de regel is deze mediterrane plant éénjarig, maar in volle grond zaait ze zichzelf zo gemakkelijk uit, dat ze vroeger weleens als doorlevend beschouwd werd. Het vele zaad is afkomstig van de fel lilablauwe bloemetjes die zeer decoratief zijn, en lekker, voor het versieren van slaatjes. In pot wordt de plant makkelijk tot 70 cm hoog en heeft ze op een luchtige plek minder last van meeldauw en bladluizen dan planten die dicht op elkaar groeien in de volle grond. Een standaard potgrond kan verbeterd worden door toevoeging van een handvol tuinkalk. Extra voeding is niet echt nodig. Hou de grond vochtig en een standplaats in de volle zon of halfschaduw is ideaal.

Bieslook (Allium schoenoprasum)

Dit winterhard, doorlevend kruid, de kleinste van de uiensoorten, met zijn holle, op gras lijkende bladeren, wordt 20 tot 40 cm hoog. De plant groeit in dichte bosjes en overwintert met kleine bolletjes in de grond. Bieslook doet het goed in potten, en ook kleinere potten komen in aanmerking, gevuld met een standaard potgrond vermengd met wat tuinkalk. Extra bemesting is niet nodig, hou de grond matig vochtig en zet de pot bij voorkeur op een zonnige plek waar de plant vanaf juni rijk zal bloeien met lilapaarse, eetbare bloemen. In het najaar kan de pol gescheurd en opgepot worden in een kleinere pot, zodat ook 's winters (in een verwarmde ruimte) kan geoogst worden. Een nauwe verwant van dit naar uien smakende kruid is Allium tuberosum (knoflookbieslook of Chinese bieslook) een eenjarig kruid met naar look smakende holle stengels (tot 45 cm hoog), die graag heel zonnig staat en vanwege de forsere groei behoefte heeft aan een pot van minimaal 20 cm.

Bonenkruid (Satureja hortensis)

Bonenkruid is een eenjarig kruid met smalle, leerachtige blaadjes, en wordt ongeveer 20 cm groot. Er bestaat ook een doorlevende variant, Satureja montana , die in koude winters niet volledig winterhard is en bovendien onze vochtige winters slecht verdraagt. De blaadjes van bonenkruid hebben een sterke, peperachtige geur en smaak en de plant bloeit vanaf juli met witte of lichtlila gekleurde bloemetjes. Vanwege de beperkte afmetingen kan deze plant ook in een kleinere pot geteeld worden, gevuld met standaard potgrond waaronder wat tuinkalk en ¼ rivierzand gemengd is. Een plaatsje in de volle zon, voldoende vocht en na het oogsten wat vloeibare meststof (veel heeft dit kleine kruidje niet echt nodig) zorgen voor een goed groeiend, gezond gewas.

Volgende week nog meer tuinkruiden die het goed doen in pot. Voor wie niet zo lang kan wachten: zaaien van de meeste kruiden kan nu gewoon rechtstreeks buiten in de pot. Wie vlugger resultaat wil, kan terecht in de tuincentra waar de kruiden nu volop te koop zijn. Die zijn klaar om te worden uitgeplant in grotere potten.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken