Droogte zal grotere impact hebben op aardappeloogst dan areaaluitbreiding

DSC_0776

Hierbij dient opgemerkt te worden dat het Britse gebied nog steeds gebaseerd is op hun 5-jarig gemiddelde. Op basis van feitelijke marktervaring, zou dit areaal voor een goed evenwicht tussen vraag en aanbod volgens de NEPG als ruim voldoende bestempeld kunnen worden.

Droogte

Voor de uiteindelijke oogst heeft de opbrengst per hectare een veel groter impact dan 1% areaaluitbreiding. Het is extreem droog in de NEPG-landen en

er zijn gebieden waar het gewas begint te lijden door gebrek aan water, terwijl op basis van de weersvoorspelling op korte termijn weinig regen wordt

verwacht. Ook Polen rapporteert droge omstandigheden. Toch benadrukt de NEPG dat het nog te vroeg is om in de eerste helft van juli al oogstramingen te maken.

Vroege oogst

Het eerste proefrooien van vroege rassen op beregende percelen wijzen op gemiddelde opbrengsten en drogestofgehaltes. Er wordt wel melding gemaakt van grote verschillen in ontwikkeling tussen de gewassen. Half juli begint de vroeg e oogst in het Rijnland, gevolgd door het vroege gebied in Vlaanderen. In Vlaanderen is het areaal vroege aardappelen met 2.670 ha gekrompen, in Duitsland is het areaal gelijk gebleven ten opzichte van vorig seizoen.

Hoofdoogst

De meeste NEPG-landen melden nogal wat problemen met de opkomst. Men moet niet vergeten dat een deel van de pootgoedteelt van Duinkerke in Frankrijk tot Rüggen in Duitsland aan de Oostzee, laat werd geoogst vanwege de zeer zware regenval eind augustus en september. Mede omdat veel pootgoed veelal laat en onder niet ideale omstandigheden gerooid en opgeslagen is, en vervolgens het plantseizoen langgerekt is geweest, heeft dit zijn weerslag op het pootgoed gegeven met als resultaat onregelmatige opkomst in het perceel, zichtbaar vanaf mei. Ook de combinatie van de eerdere plaatselijke hevige regenval met de huidige zeer droge periode met soms beperkte mogelijkheden om te beregenen zal zijn weerslag hebben op de uiteindelijke oogst.

Afloop oude seizoen

In alle NEPG-landen is er eigenlijk meer in voorraad dan zal worden verwerkt. Vooral Bintje was dit seizoen moeilijk te verkopen en de NEPG verwacht dat de neerwaartse trend voor het areaal Bintje zal aanhouden. Als gevolg van de weersomstandigheden is de vraag naar oude oogst plotsklaps flink aangetrokken, met als gevolg sterk stijgende prijzen voor de goed bakkende rassen, terwijl partijen die eerder zeer twijfelachtig waren, nu opeens weer in aanmerking voor verwerking komen.

Meest recent

Meest recent