Startpagina Granen

Vroegere en magere graanoogst verwacht

Het aanhoudende droge weer zorgt voor een vroegere en magere graanoogst. Het rendement zal lager liggen, met fors lagere rendementen voor de gerstoogst en amper betere vooruitzichten voor tarwe, meldt de Waalse landbouworganisatie FWA. "Als dit weer blijft duren, dan zal de schade stilaan duidelijk worden", voegt de Boerenbond toe.

De gerstoogst, die gebruikt wordt als veevoeder, ondervond hinder door te veel neerslag begin dit jaar, gevolgd door droogte die aan het einde van de lente startte. "Het gerst is veel te snel gerijpt, de planten hebben hun granen niet ontwikkeld zoals normaal", zegt Manu Tilmant, die bij de Fédération wallonne de l'agriculture (FWA) de oogst opvolgt. "Ik hoor spreken van rendementen van 6.000 tot 9.000 kilogram per hectare. We zitten twintig procent onder vorig jaar. We kunnen spreken van een slecht jaar." Het vochtige voorjaar had geen impact op de tarweteelt, maar de droogte speelt wel...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Granen

Volg de bladluizendruk vooral in wintertarwe op

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) meldt dat de gevoeligste fase voor het dwergvergelingsvirus op veel gerstpercelen voorbij is. In wintertarwe moet dit nog wel opgevolgd worden. Dwergvergeling dient voorkomen te worden door bestrijding van bladluizen.
Meer artikelen bekijken