Startpagina Economie

De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken

De voorstellen van de Europese Commissie om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan, zijn onvoldoende. Dat schrijft Europarlementariër Paolo De Castro in een rapport aan de leden van het landbouwcomité van het Europees Parlement. De Italiaanse sociaaldemocraat is namens het Parlement rapporteur op het onderwerp.

Leestijd : 2 min

De Europese Commissie wil een serie oneerlijke handelspraktijken verbieden. Daarbij gaat het om later dan 30 dagen na levering betalen, het op het laatste moment afbestellen van bederfelijke goederen, contractwijzigingen die eenzijdig en met terugwerkende kracht worden ingevoerd en het neerleggen van het risico van verloren waar bij de leverancier.

Daarnaast wil de Commissie dat voortaan verplicht zeer expliciet in contracten wordt vastgelegd wie bijvoorbeeld het risico van onverkochte waar draagt en hoe de kosten voor opslag, acties en promotie in winkels worden verdeeld. De Commissie wil met de richtlijn een minimumstandaard neerzetten. Landen behouden het recht om bovenop de minimumstandaard nog strenger beleid te zetten.

De Commissie richt zich op bescherming van kleine- en middelgrote ondernemingen, met de gedachte dat de Nestlé’s en Unilevers van deze wereld zichzelf wel kunnen beschermen.

Grote ondernemingen

Oud-landbouwminister Paulo De Castro vindt dat niet alleen kleine- en middelgrote maar alle ondernemingen in de agrifoodketen beschermt moeten worden tegen misbruik. Oneerlijk is oneerlijk, vindt de Italiaan. Ook wil De Castro dat alle primaire- en voedingsmiddelen onder de wetgeving gaat vallen, en niet maar een deel.

“Laten we ophouden ons te laten pesten met oneerlijke handelspraktijken. Laten we ophouden toe te geven aan chantage van een aantal roekeloze grote spelers tegen zwakkere en kleinere producenten”, aldus De Castro. Wat hem blijft het niet alleen bij wet- en regelgeving, maar komen ook consumenten in het geweer. Volgens De Castro zijn oneerlijke handelspraktijken een gevaar voor boeren en dus de voedselvoorziening.

De Castro roept de Oostenrijkse regering op zich sterk te maken voor de zaak. Oostenrijk is in de tweede helft van 2018 voorzitter van de Europese Raad, waarin de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten zitten. Alleen als zij ook akkoord gaan, kunnen de voorstellen van de Commissie werkelijkheid gemaakt worden.

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken