Startpagina Melkvee

Steeds minder blijvend grasland

Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) slaat donderdag in dagblad De Standaard alarm over de evolutie van het 'blijvend grasland' in Vlaanderen. In 2016 werden dubbel zoveel weides omgeploegd als in 2015. In 2017 is dat aantal nog eens verdubbeld.

Het behoud van weiden is een voorwaarde om Europese landbouwsteun te krijgen. Vroeger was elke landbouwer individueel verantwoordelijk voor het behoud van zijn grasland, maar sinds 2015 geldt in Vlaanderen een collectieve regeling, waarbij de Vlaamse overheid er zich bij Europa toe verbindt dat in totaal maximaal 5 procent van het blijvende grasland zou worden omgeploegd. In de praktijk lijkt de regeling echter te leiden tot een wedloop onder landbouwers om als eerste weide in akkerland om te zetten, zegt Caron.

De voorbije drie jaar is meer dan 10....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken