Startpagina Melkvee

Europese melkprijs mei zesde daling op rij

De voorschotmelkprijzen komen in mei 2018 uit op gemiddeld € 32,10 per 100 kg standaardmelk. Dat is in Europa de zesde daling op rij. Belgische referentie Milcobel bleef ongewijzigd.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit de LTO-melkprijsvergelijking op www.milkprices.nl . De berekende melkprijs geldt voor standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml.

De daling bij de 17 belangrijkste zuivelophalers van Europa ten opzichte van afgelopen april is eerder klein (- 0,42€).

Gelijkblijvers

De meeste zuivelondernemingen hielden de melkprijzen in mei ongewijzigd, zoals bijvoorbeeld Lactalis in Frankrijk en Arla in Denemarken. Maar FrieslandCampina in Nederland (-0,5 €), Danone in Frankrijk (-0,3  €), het Finse Valio, het Britse Dairy Crest en het Duitse Hochwald gingen wel naar beneden. Enkel het Ierse Kerry verhoogde de melkprijs (+ €1,0).

Stijgingen in het vooruitzicht?

LTO verwacht dat de melkprijzen de komende maanden weer zullen stijgen. De melkprijzen van april en mei zijn doorgaans het laagst binnen het jaar door het seizoenseffect. Ook zijn de prijsnoteringen van boter en mager melkpoeder de afgelopen maanden omhoog gegaan. Verschillende zuivelondernemingen kondigden al prijsverhogingen aan, waaronder het Deense Arla en de Nederlanders van FrieslandCampina en Royal A-ware.

Forse Europese groei voorbij

Volgens ZuivelNL, de brancheorganisatie van de Nederlandse Zuivelindustrie, is de periode van forse Europese groei in productie voorbij. Afgelopen april daalde de melkproductie in Nederland, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland, Italië en Polen was er dan weer een stijging.

Voorts ziet ZuivelNL dat de markt van de boternotering en het mager melkpoeder sedert midden juni weer wat onder druk staat. “Ondanks de rustige markt, loopt de sinds begin april opgaande lijn in de notering van vol melkpoeder nog wel door. Het nog altijd hoge prijsniveau van melkvet ondersteunt daarbij de prijs van vol melkpoeder”, besluit ZuivelNL.

Lees ook in Melkvee

MilkBE lanceert nieuw duurzaamheidscharter

Melkvee MilkBE heeft een nieuw Duurzaamheidscharter. Met engagementen van zowel landbouworganisaties als zuivelindustrie zal MilkBE een verdere verduurzaming van de melkveehouderij stimuleren en wil het zo deel van de klimaatoplossing zijn.
Meer artikelen bekijken