Startpagina Melkvee

Milcobel beloont grotere veestapels relatief gul

Niet alle zuivelbedrijven in Europa betalen meer geld per liter voor meer liters. Van zij die het in Europa wel doen, blijkt Milcobel één van de best betalende.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit een vergelijking die brancheorganisatie ZuivelNLin opdracht van LTO Nederland maakte. Bij melkprijsvergelijkingen wordt altijd uitgegaan van het gemiddelde melkveebedrijf. Dat kan soms een vertekend beeld geven voor gespecialiseerde en ‘toekomstgerichte’ melkveebedrijven.

Grote verschillen

De gemiddelde melkproductie (kg per jaar) per bedrijf bedroeg voor de 9 landen van de melkprijsvergelijking in 2015 - dus drie jaar geleden - 626.144 liter. In Denemarken was dit in 2015 al opgelopen tot ruim 1,5 miljoen liter, in Finland bedroeg dit slechts 267.001 liter. België stond in die rangschikking op 4 met gemiddeld 436.418 liter. Dat is na Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, maar vóór Duitsland en Frankijk.

Bedrijven binden

Na het wegvallen van het quotum zijn de melkveestapels nog verder gegroeid. LTO Melkprijsvergelijking vergeleek hoe groot de hoeveelheidstoeslag (quantumtoeslag) bedraagt die zuivelondernemingen aan grote(re) melkveehouderijen toekennen. Met andere woorden: hoe graag willen zuivelondernemingen deze bedrijven aan zich binden?

LTO Melkprijsvergelijking vergeleek hierbij de quantumtoeslag die melkerijen geven voor de productie van 1 miljoen en 1,5 miljoen liter. Van de zeventien meest toonaangevende melkerijen in Europa, blijken er zeven helemaal geen hoeveelheidstoeslag toe te kennen. Meer melk leidt bij hen niet tot een hogere prijs voor melkleveraars.

A-ware op één

De lijst met de hoogste toeslagen voor meer melk wordt met kop en schouders aangevoerd door het Nederlandse A-ware. Zij betalen € 1,28 euro per 100 kg extra voor iemand die op jaarbasis 1 miljoen kg melk levert, en zelfs € 1,57 per 100 kg extra voor iemand die 1,5 miljoen kg levert.

Milcobel

Een verrassende tweede in die rangschikking – weliswaar op ruime afstand - is Belgische referentie Milcobel. Milcobel betaalt € 0,53 per 100 kg extra voor iemand die 1 miljoen kg levert en € 0,77 per 100 kg melk extra bovenop de standaard melkprijs voor iemand die 1,5 miljoen kg levert.

Opvallend is dat er maar één Franse melkerij is die een quantumtoeslag toekent (Lactalis). Een nuance die milkprices.nl maakt is dat sommige ondernemingen pas een bonus uitbetalen bij nog grotere jaarleveranties. Zo betaalt Arla maar een hoeveelheidstoeslag uit vanaf 1,6 miljoen kg.

IDC

Lees ook in Melkvee

MilkBE lanceert nieuw duurzaamheidscharter

Melkvee MilkBE heeft een nieuw Duurzaamheidscharter. Met engagementen van zowel landbouworganisaties als zuivelindustrie zal MilkBE een verdere verduurzaming van de melkveehouderij stimuleren en wil het zo deel van de klimaatoplossing zijn.
Meer artikelen bekijken