Startpagina Vleesvee

Holsbeek vraagt schorsing milieuvergunning veebedrijf dat aan basis ligt van vliegenplaag

De gemeente Holsbeek heeft de deputatie van Vlaams-Brabant gevraagd om de milieuvergunning te schorsen van het veebedrijf uit Sint-Pieters-Rode dat aan de basis ligt van een grote vliegenplaag in de omgeving. "Samen met de milieu-inspectie zijn we van oordeel dat er geen sprake kan zijn van een heropstart zolang er geen garanties zijn dat aan alle exploitatievoorwaarden voldaan is", zegt burgemeester Hans Eyssen (CD&V).

Leestijd : 2 min

Bij het gemeentebestuur van Holsbeek waren in juni heel wat klachten binnengelopen over overlast door vliegen die afkomstig zijn van het veebedrijf in Sint-Pieters-Rode. Ook tv-presentator Chris Dusauchoit had in april zijn beklag gedaan over allerlei milieuovertredingen waaraan de uitbater zich volgens hem schuldig maakte. Eind juni droeg de milieu-inspectie het bedrijf op om de goten waarin de kalvermest opgevangen werd grondig te reinigen. Omdat dit niet snel genoeg gebeurde, stuurde Holsbeek zelf een gespecialiseerde opkuisfirma ter plaatse. De afgelopen twee weken werd het bedrijf tot drie keer toe gereinigd.

De exploitant is intussen ook begonnen met de mest die opgevangen wordt in de opslagkelders te verwijderen. "Het probleem wordt dus ten gronde aan de bron aangepakt. Van een nieuwe exploitatie met kalveren kan echter pas sprake zijn als de vliegenplaag volledige onder controle is en we de garantie hebben dat het bedrijf voldoet aan alle normen en hiervoor eventueel de nodige aanpassingswerken heeft uitgevoerd. We hebben daarom aan de deputatie gevraagd om de milieuvergunning voorlopig op te schorsen tot er hierover duidelijkheid is", aldus Eyssen. Het zal volgens hem nog een tijd duren vooraleer het probleem van de vliegenplaag in de wijde omgeving opgelost is.

naar Belga

Lees ook in Vleesvee

Waarom en hoe methaan reduceren?

Melkvee Er wordt in de veehouderij veel gesproken over methaanproductie én vooral over methaanreductie. Wat betekent dit in de praktijk voor veehouders?
Meer artikelen bekijken