Startpagina Bedrijfsnieuws

Bayer toont twee nieuwe productgamma’s

Op haar proefplatform in Houtain-Le-Val legde Bayer een

ruime ‘etalage’ aan om de inzet van hun middelen te tonen, met de juiste positionering en dosering.

Leestijd : 4 min

Dit jaar werden er twee nieuwe productgamma’s gelanceerd: Sigma en Emesto.

Sigma

Sigma is een gamma van graanherbiciden dat in het voorjaar wordt gebruikt ter bestrijding van de belangrijkste grassen (duist, windhalm, straatgras, raaigras, wilde haver,...). Het is een formulering op basis van mesosulfuron. Andreas Vandersmissen, Field Support, voorzag ons van toelichting bij de proeven en prijst de formulering omwille van zijn flexibiliteit in positionering (van begin uitstoeling tot oprichten) alsook omwille van zijn dosering. Wie tijdig behandelt kan met de laagst erkende dosering een goed resultaat halen. Wie laat start of op grote onkruiden moet ingrijpen, dient de dosering te verhogen. “Het Sigma gamma vroeg toepassen, geeft een mooi resultaat”, aldus Vandersmissen.

Nog binnen het domein van de onkruidbestrijding in granen begeven we ons nu naar de najaarstoepassingen. Hier kreeg het middel Liberator een uitbreiding en kan het nu ingezet worden vanaf de vooropkomst, gedurende de hele herfst.

Een najaarstoepassing haalt Andreas aan om twee redenen, namelijk bij de aanpak van moeilijke en/of resistente grassen én om meer flexibiliteit te hebben in het voorjaar. Zeker bij zware gronden kan dit nuttig zijn. Voorzichtigheid moet er zijn op lichte gronden, een aangepast advies is nodig om de selectiviteit te bewaren. Liberator wordt in het najaar hoofdzakelijk gepositioneerd in het 1-2 bladstadium. Als later wordt ingegrepen worden de onkruiden te groot. Nog meegeven dat Bayer werkt aan een nieuw najaarsherbicide met een breed grassen- en dicotylenspectrum.

Graanfungiciden

In wintergerst ziet Bayer dat de ziekten Helminthosporium en Ramularia heel belanrijk zijn geworden. Volgens Andreas Vandersmissen zie je in gerst de meerwaarde van een dubbele fungicide-inzet.

Hierom plaatsen ze in de T2-behandeling een middel uit het Xpro-gamma, aangevuld met een product op basis van chloorthalonil. Ook hier zit Bayer met een nieuw product in de pijplijn.

Middelen uit het Xpro-gamma mogen ook doorgetrokken worden naar de fungicide-inzet in tarwe. Een basisadvies bij Bayer luidt om een Xpro-middel in de T2-aarstadium in te zetten. Of dit ietwat vroeger, dan wel later is, hangt echt af van de ziektedruk in het seizoen. In ieder geval moet er aandacht zijn voor de intervallen. Laat ze niet te hoog oplopen.

Voor de T1-behandeling schuift Bayer een middel als Kestrel naar voor. Zowel dit product als de Xpro-producten bevatten prothioconazole en nog minstens één andere actieve stof. Dit zorgt voor het verbreden van het spectrum en een anti-resitentiestrategie tegen septoria.

Emesto

Het Emesto gamma brengt een nieuwe actieve stof, namelijk penflufen, voor het beschermen van de aardappelplant tegen Rhizoctonia. Het gamma bevat de Emesto Prime oplossing dat zowel in poedervorm als vloeibaar te verkrijgen is. Hiernaast is er Emesto Silver met een uitstekende werking tegen zilverschurft en Fusarium.

Andreas Vandersmissen noemt Emesto sowieso al een sterk middel en wijst ook op het groeistimulerend effect ervan. Dankzij de regelmatigere opkomst is er een eindproduct met uniformer kaliber en meer verhandelbare kilo’s.

Onkruidbestrijding

Aardappelen

Als gevolg van de intrekking van Linuron en door de evolutie in aardappelvariëteiten, is er vraag naar oplossingen voor de onkruidbestrijding in aardappelen.

Bayer zocht oplossingen door verschillende dosissen van Artist en/of Challenge te testen. De conclusies van de proefveldwerking hier luiden dat Challenge nodig is tegen melganzevoet (zowel gevoelig als resistent). De dosering hiervan verhogen is het antwoord op het wegvallen van Linuron.

Artist solo of in menging toont dan weer zijn breed grassen- en dicotylenspectrum en zijn referentiepositie tegen doornappel.

Maïs

Net zoals hierboven aangehaald evolueert ook de onkruidbestrijding in maïs. Enkele jaren geleden gebeurde dit hoofdzakelijk in de na-opkomst tussen het 4- en 6-blad van de maïs. Sinds de beperking in het gebruik van herbiciden op basis van terbuthylazine, stijgt het aandeel vooropkomst en vroege na-opkomst behandelingen. Bayer kan hier mooi op inspelen met het TCMax-gamma, dat een breed spectrum en nawerking biedt. Bayer adviseert om Adengo TCMax en Koloss TCMax als basis in te zetten omdat ze een breed werkingsspectrum hebben in voor- en vroege na-opkomst, zowel solo als in menging.

Afhankelijk van de aanwezige onkruidflora en de perceelskarakteristieken (al dan niet grenzend aan oppervlaktewater) kan voor de na-opkomstbehandeling in het stadium van 3 tot 6 bladeren een oplossing gevonden worden binnen het Laudis gamma, Aspect T en het TCMax gamma.

Andreas Vandersmissen geeft nog mee dat middelen op basis van tembotrione vandaag als referentie gelden ter bestrijding van zomergrassen. Volgens hem moeten we het TCMax gamma ruimer aanzien dan een anti-grassenmiddel omwille van de meerwaarde tegen doorlevenden en specifieke dicotylen zoals veelknopigen. Dankzij hun contact- en bodemwerking kunnen ze gebruikt worden als basis of als partner in diverse schema’s.

Bieten

Ook de onkruidbestrijding in bieten blijft niet stil staan en evolueert. Bayer probeert hier nieuwe technologieën gebaseerd op de tolerantie aan ALS-herbiciden. Dit versterkt de onkruidbestrijding en wordt gecombineerd met meerdere producten per toepassing in het kader van een anti-resistentiestrategie.

Eveneens worden er verschillende toepassingstechnieken van producten getest, o.a. de werking van gegeven producten met verschillende driftreducerende doppen (50 en 90%). De eerste resultaten met de formuleringen op basis van de beta-technologie zoals Betanal Elite en Betanal maxxPro tonen een meerwaarde en een betere bedekking aan met de verschillende types anti-driftdoppen.

TD

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken