Startpagina Bedrijfsnieuws

Onkruidbestrijding en ziektebeheersing, twee zwaartepunten bij BASF

Op de laatste vrijdag van juni waren we te gast op het proefplatform van BASF in Mignault, de wintergerst stond er net.

Leestijd : 5 min

Yves Magadur, de country manager Belgium, verwelkomde ons op het proefplatform en gaf aan om niet alleen van nieuwe producten te willen spreken, maar bovenal van middelen en hun positionering. Hij vernoemde ook ‘duurzaamheid’. Hieronder verstaat hij de positionering maar ook het stewardschip van middelen. Denk in dit kader bijvoorbeeld aan Bentazon.

De heer Magadur bemerkte dat innovatie en ontwikkeling niet zo snel gaan als reacties in de politiek en op sociale media. Een actieve stof ontwikkelen vergt al snel tien jaar onderzoek. Maar hij is ervan overtuigd dat ze bij BASF op de goede weg zitten.

Verder noemde hij ook de specifieke weercontext die we dit jaar gekend hebben. Het was lang koud en we zijn met een vertraging van twee à drie weken gestart, wat uiteindelijk is ingelopen. Maar de heer Magadur gaf ook rekenschap van het feit dat ‘het weer’ de laatste jaren wel altijd bijzonder wordt genoemd.

Maïs

Yves Decroos, technisch voorlichter bij BASF, stelde dat de boer nog meer dan het toerisme afhankelijk is van het weer. Want het weer heeft een effect op de groei van de planten én heeft een effect op de werking van de middelen.

Een eerste proef die bezocht werd is een onkruidbestrijdingsproef in de na-opkomst in maïs. Het proefplatform heeft misschien ietwat geluk gehad met het weer omdat er na de behandeling in de regio twee onweders zijn geweest. Hierdoor was er voldoende bodemvocht en waren de bespuitingen zeer geslaagd. In vergelijking met vorig jaar, toen het ook droog was, is dit geen evidentie omdat toen dat broodnodige water op het juiste moment ontbrak.

Bij de advisering van middelen en spuitcombinaties vertrekt Yves Decroos van het principe dat we de onkruidflora op het perceel moeten kennen om dan het spuitschema te bepalen. “Steek voor elk probleem een product in het schema”. De basis is om Frontier Elite en Callam te combineren aangevuld met andere contactmiddelen voor een brede en goede werking. Het basisadvies luidt ook om niet te laat te behandelen, ergens rond het 3 à 4de bladstadium van de maïs, maximaal 5-blad. Zitten we met speciale onkruidgiersten, dan raadt Yves Decroos aan om een vooropkomst behandeling in te plannen met Frontier Elite en Stomp Aqua of om Focus Plus tolerante maïs te zaaien.

Groenten

In een tweede deel van de onkruidbestrijdingsproef waren schema’s aangelegd voor boontjes, erwten en veldbonen. Hier werd onmiddellijk stil gestaan bij het stewardschip voor het middel Basagran (Bentazone). Net zoals voor andere gewasbeschermingsmiddelen luidt het om het product niet in het oppervlaktewater terug te vinden. “Sproei dan ook de beek niet en vermijdt dat spoelwater naar de gracht loopt”, klonk het krachtdadig. In Duitsland is dit het laatste jaar van Bentazone omdat het nog te veel in het oppervlaktewater werd terug gevonden. Yves pleitte ervoor om goede oplossingen in stand te houden en om de tak waarop we zitten niet af te zagen.

In het proefopzet werd de inzet van de middelen Basagran en Corum met elkaar vergeleken. Corum heeft hier het voordeel dat het minder afhankelijk is van de weersinvloed tijdens toepassing, maar ook dat er met minder actieve stof (Bentazon) betere resultaten behaald kunnen worden.

Het basisschema voor de vroege na-opkomst onkruidbestrijding in boontjes en veldbonen is Corum 1,25 l/ha + Dash 0,625 l/ha + Frontier Elite 0,5 l/ha. Frontier Elite is een bodemherbicide en uit zich in dit schema als booster voor de contactmiddelen.

Straatgras en bieten

Straatgras is in Vlaanderen een belangrijk onkruid. Het aantal erkende middelen ertegen liep terug. BASF ging op zoek naar oplossingen en kwam uit bij de middelencombinatie Focus Plus 1l/ha + Dash 1l/ha, die zeer sterk is tegen alle grassen én snel werkt. Maar specifiek voor straatgras dient er enige aanvulling te komen die gevonden kan worden bij de inzet van bijvoorbeeld Select Prim 0,75 l/ha.

In de bietenteelt gaat BASF op zoek naar een opvolger voor de middelen Pyramin en Fiesta New die dit jaar voor het laatst verkocht konden worden. Fiesta New is sterk tegen hondspeterselie en kleefkruid. Een waardige opvolger hiervoor in de vooropkomst is gevonden bij het middel Kezuro. Een vooropkomsttoepassing is ook sowieso nuttig tegen kamille en schermbloemigen.

Wintertarwe

Een fungicidenproef die in de wintertarwe aanligt heeft tot doel om middelen in de T2 te vergelijken. Op het moment van het proefveldbezoek waren de verschillen onderling maar minimaal. Opbrengstmetingen bij de oogst zullen meer duidelijkheid moeten brengen.

In de T1, gespoten 2e-3e knoop begin mei, werden Stick & Stay oplossingen ingezet zoals Palazzo, Osiris, Granovo aangevuld met 1l/ha Bravo. In de T2 werden middelen uit het Xemium gamma gespoten zoals Adexar,Ceriax, Librax en Priaxor EC + Caramba.

Yves Decroos adviseert om niet te vroeg te starten als we twee fungicidebespuitingen doen. Als we de T2 zetten als de aren volledig uit zijn, profiteren we van een nevenwerking op aarfusarium. Vooral voorlaatste blad, laatste blad en de aar moeten gezond blijven voor een goede opbrengst. Dat de onderste bladeren van de plant dan wat zieker zijn is minder erg.

Dit voorjaar kreeg BASF meldingen van gele toppen in de wintertarwe of een geelverkleuring vlak na het sproeien van fungiciden. Er werd toen gedacht dat er te straf gesproeid was of dat met een vinger naar de middelen gewezen moest worden. Yves Decroos spreekt echter van fysiologische gewaskenmerken die geen invloed hebben op de opbrengst. Hij schrijft het verschijnsel toe aan een schraal voorjaar met grote temperatuursverschillen tussen koude nachten en warme dagen. Een opbrengstmeting van de proefvlakken zal nog gebeuren, maar BASF ziet er alvast geen erg in.

BASF ging in tarwe op zoek hoe ze het best herbiciden inzetten. Resistente windhalm kan volgens hen het best aangepakt worden door in het najaar één behandeling te doen in de voor-opkomst of vroege na-opkomst. Resistente duist in één keer aanpakken lukt niet. Dit moet zeker in twee stappen gebeuren. Eén keer in de voor-opkomst met chloortoluron + diflufenican en dan in de vroege na-opkomst in het éénbladstadium van de duist met Malibu of Pontos of Quirinus.

Wintergerst

In de wintergerst werd op het proefveld het belang van de fungicide-inzet getoond richting het ‘recht’ blijven van het graan. Een zware ziekte-aantasting zoals helminthosporium zorgt voor het knikken van de stengels. BASF vindt naar eigen zeggen de oplossing door de wintergerst twee keer te behandelen. Een eerste keer gebeurt met een middel uit het ‘Stick & Stay’-gamma aangevuld met een tweede toepassing met één van de Xemium fungiciden. Hier zit de actieve stof pyraclostrobine in, waardoor de stengels minder snel knikken. Het is belangrijk om ook pyraclostrobine (Ceriax, Priaxor, Comet, Diamant, Viverda) in het schema op te nemen, waardoor de stengels minder snel knikken. “Verstevigen in gerst is niet alleen een groeiregulatie toepassen, maar ook denken aan een goede ziektebeheersing”, besloot Yves Decroos.

TD

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken