Opnieuw ziekte van Newcastle gevonden

Newcastle disease is een risico voor alle soorten pluimvee. Eieren en vlees worden niet door de ziekte aangetast.
Newcastle disease is een risico voor alle soorten pluimvee. Eieren en vlees worden niet door de ziekte aangetast. - LBL

Rond de besmetting op de professionele pluimveehouderij in Waregem heeft het FAVV een zone met een straal van 500 meter, een beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer en een toezichtsgebied met een straal van 10 kilometer afgebakend. In de zones van 3 en 10 km is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren.

Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het Voedselagentschap. In deze zones zijn alle verzamelingen van pluimvee en vogels verboden. In de zone van 500 meter rond de besmetting moet bovendien alle pluimvee, zowel van hobbyhouders als op professionele bedrijven, opgehokt en gevaccineerd worden. Alle maatregelen gelden volgens het FAVV gedurende ten minste 21 dagen. Eerder deze maand legde het FAVV al algemene maatregelen op voor alle hobbypluimvee in België.

Deze bestaande maatregelen blijven ongewijzigd van kracht ten minste tot einde deze maand. Ondertussen is de situatie in Villers-la-Ville in Waals-Brabant, waar op 22 juni een besmetting bij een hobbyhouder werd vastgesteld, opgelost. Daarom zijn daar de verschillende maatregelen, opgelegd aan alle hobbyhouders van pluimvee en vogels in een straal van 500 meter rond de besmetting, dinsdag opgeheven. De ziekte van Newcastle is een zeer besmettelijke ziekte die alle soorten pluimvee en vogels kan besmetten. "De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. De consumptie van vlees of eieren van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in", benadrukt het Voedselagentschap.

naar Belga

Meest recent

Meest recent