Startpagina Akkerbouw

Witziekte blijft zich ontwikkelen in bietenvelden

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat in een kwart van de percelen uit het netwerk van de waarnemingsvelden waargenomen deze week, witziekte de behandelingsdrempel bereikt heeft.

Leestijd : 2 min

Net zoals vorige week heeft 15% van de percelen de behandelingsdrempel voor cercospora bereikt.

Witziekte kan enkel worden waargenomen op een droog blad door het blad tegen het licht te houden onder een hoek. De eerste infecties (= sterstadium) zijn niet goed zichtbaar. In een later stadium zal zich aan weerszijden van het blad een witachtige schimmelpluis ontwikkelen (zie foto).

Het Bieteninstituut raadt aan om uw percelen regelmatig te inspecteren, om uw waarnemingen te vergelijken met deze van het netwerk en te behandelen wanneer de behandelingsdrempel voor een van de bladziekten is bereikt.

De evolutie van de bladziekten kan bekeken worden op een kaart op de website van het Bieteninstituut die meerdere keren per week wordt bijgewerkt. Ook een presentatie met informatie en foto’s is beschikbaar. Deze kan u helpen bij het uitvoeren van de waarnemingen en bij de herkenning van de bladziekten in de bieten.

Risico op resistentie verkleinen

Om het risico op resistentie te verkleinen, moet men: een fungicide of een mengsel van fungiciden kiezen dat doeltreffend is tegen de verschillende aanwezige bladziekten. Behandelen in de volledige erkende dosis, om een goede nawerking te garanderen. Maar ook behandelen wanneer de behandelingsdrempel bereikt is. Behandelen bij goede temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden (200l/ha water, ’s ochtends op niet-verwelkte bieten). Onnodige behandelingen vermijden. Een te vroege behandeling is nooit rendabel.

Behandelingsdrempel

Een blad wordt als aangetast beschouwd van zodra 1 enkele kleine vlek geïdentificeerd wordt met de loep. De waarneming wordt gedaan op minimum 50 bladeren (ideaal 100 bladeren) uit de middelste bladkroon, en niet op oudere of jongere bladeren.

De behandelingsdrempel voor Cercospora en Ramularia in juli ligt op 5 % aangetaste bladeren (2-3 bladeren/50 of 5 bladeren/100).

De behandelingsdrempel voor Witziekte en Roest in juli ligt op 15 % aangetaste bladeren (7-8 bladeren/50 of 15 bladeren/100).

Wanneer de behandelingsdrempel bereikt wordt voor ten minste één van deze ziekten, is het aanbevolen om een erkend fungicide aan een erkende dosis toe te passen.

Meer info: www.irbab-kbivb.be

Lees ook in Akkerbouw

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken