Startpagina Melkvee

Zuivelstudie: kleine productievermindering, groot effect producentenprijs

Het EU-melkverminderingsprogramma dat van oktober 2016 tot januari 2017 liep, is volgens de European Milk Board (EMB) zeer succesvol geweest. De EMB baseert zich op een Frans-Duitse studie waaruit zou blijken dat met een kleine productievermindering een groot effect op de prijs is gerealiseerd. De onderzoekers zelf spreken eerder van correlatie dan van een causaal verband, maar denken wel dat de melkvermindering een positief effect heeft gehad.

Leestijd : 2 min

Het melkverminderingsprogramma leidde tot een verminderde productie van 833.551 ton, wat neerkomt op 2% van het volume dat een jaar eerder werd gerealiseerd. Het ging om een vrijwillige regeling. Melkveehouders kregen over de periode 14 cent per kg melk die ze minder produceerden dan een jaar geleden. De melkprijs steeg van €25,68 per 100 kilo in juli 2016 naar €34,16 per 100 kilo in juli 2017.

In totaal deden 48.200 melkproducenten mee, wat neer komt op 3% van het totale aantal melkveehouderijen in de EU. De grootste reductievolumes – bij elkaar 57%- werden gerealiseerd in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. België tekende voor ruim 28.000 ton, wat neer komt op 2% van het volume in 2016. In Ierland was de melkvermindering relatief het grootst.

Het onderzoek is gedaan door dr. Andrea Fink-Keßler, CEO van het bureau voor Landbouw- en regionale ontwikkeling in Kassel, en dr. Aurélie Trouvé, die als lector economie verbonden is aan AgroParisTech. Ze schrijven dat niet ontkend kan worden dat een kleine reductie van het geleverde volume tegelijk werd geobserveerd als een grote prijsverandering.

Hoewel niet het hele prijseffect aan het melkminderingsprogramma kan worden toegeschreven, aldus de onderzoekers, heeft ze de ontwikkeling die al begon in juli 2016 te steunen en vast te houden. Voor de EMB bewijst de studie dat het melkverminderingsprogramma moet gaan behoren tot het vaste crisisinstrumentaria van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat vanaf 2020 zal ingaan.

JCB

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken