Startpagina Vleesvee

“Vooral Vlaanderen zou factuur voor reductie veestapel betalen”

Wie pleit voor de afbouw van de veestapel, moet ook de factuur voor de Vlaamse economie durven benoemen, aldus Francesco Vanderjeugd (Open VLD) in een reactie op het voorstel van Jelle Engelbosch (N-VA) om de veestapel te reduceren. Vanderjeugd pleit voor een genuanceerde benadering.

Leestijd : 2 min

Volgens de Open-VLD’er moet de kwestie van de omvang van de veestapel kaderen in een algemene visie op landbouw en voeding. Die landbouw- en voedingssector heeft een belangrijke impact op de handelsbalans. Van de Belgische agrohandelsbalans, neemt Vlaanderen 82% voor haar rekening.

Vanderjeugd wijst erop dat de voedingsindustrie de belangrijkste werkgever in het land is, die enkel kan gedijen als ook de productiekolom manifest aanwezig blijft.

Open VLD werkt momenteel aan een visietekst rond duurzame landbouw en voeding die het in het najaar wil voorstellen en aftoetsen bij de stakeholders in de hele voedselketen en bij de natuurbeweging.

De landbouwcommissaris van Open VLD erkent wel dat het momentum er is om zich te bezinnen over de omvang van de veestapel. Wat rundveehouderij betreft, zal voor hem voor een stuk de oplossing via de marktcontext er komen: een grote pensioneringsgolf bij vleesveehouders, een beperkt aantal opvolgers, teruglopende vraag… Daar bovenop wordt een krimpend aandeel van pijler 1 in het GLB verwacht.

“Indien blijkt dat een afbouw van de veestapel een aangewezen optie is, moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen en middels een stappenplan een passend flankerend beleid uitwerken dat de betrokken veehouders de kans geeft om een nieuw businessmodel uit te werken op maat van hun bedrijf.”

Voorts riep Vanderjeugd iedereen op om zich te onthouden van stemmingmakerij. “Misbruik de boer niet in naam van een ideologische kwestie.” Hij verwees naar de inspanningen die de landbouwsector in het verleden al geleverd heeft, en het beperkte effect van de veehouderij (5%) op de uitstoot in Vlaanderen.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken