Startpagina Veeteelt

‘Grote vlees- en zuivelbedrijven dragen sterk bij aan opwarming van de aarde’

De mondiale top 5 van grootste vlees- en zuivelbedrijven zijn samen verantwoordelijk voor meer uitstoot van broeikasgassen dan ExxonMobil, Shell of BP - de grootste producenten van fossiele energie wereldwijd. Dat schrijven IATP en GRAIN, respectievelijk een Amerikaanse en Spaanse Ngo, in een gezamenlijk rapport. Volgens de Ngo’s rapporteren vlees- en zuivelbedrijven in de meeste gevallen onvoldoende over hun impact op het klimaat.

Leestijd : 3 min

De top 5 bestaat uit de bedrijven JBS, Tyson, Cargill, Dairy Farmers of America en Fonterra. IATP en GRAIN namen voor het rapport het beleid van de 35 grootste vlees- en zuivelbedrijven onder de loep. Ze keken daarbij vooral naar de uitstoot van broeikasgassen waarvoor ze direct en indirect verantwoordelijk zijn, het verklaarde commitment voor het terugdringen van de uitstoot, en de commerciële strategie.

De korte conclusie is dat de grote ondernemingen voor zichzelf doelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen hebben geformuleerd. Maar ook dat hun commerciële groeiplannen wat omzet en winst betreft uiteindelijk zullen leiden tot meer uitstoot van broeikasgassen. De top 20 van grootste vlees- en zuivelconcerns zou nu samen al goed zijn voor meer uitstoot van broeikasgassen als bijvoorbeeld Duitsland, Canada of het Verenigd Koninkrijk.

Bronnen

De onderzoekers maakten gebruik van jaarverslagen maar ook studies van onder meer de Wereldvoedselorganisatie FAO, het Amerikaanse landbouwministerie en diverse universiteiten. De nauwkeurigheid van de ramingen is volgens de rapporteurs moeilijk vast te stellen omdat van de top 35 slechts 4 bedrijven de emissies volledig en geloofwaardig in kaart hebben gebracht. Het gaat dan om het Japanse NH Foods en de Europese bedrijven Danone, FrieslandCampina en Nestlé.

Devlin Kuyek van GRAIN benadrukt dat de agribusinessgiganten een beleid voeren dat zal leiden tot meer uitstoot. Daarbij wijst Kuyek op het feit dat de ondernemingen zich inzetten voor het sluiten van handelsakkoorden tussen landen. Als zulke akkoorden werkelijkheid worden, zal meer vlees en zuivel verscheept worden met alle gevolgen voor het milieu van dien.

Shefali Sharma van IATP voegt daar aan toe dat de bedrijven met agressieve marketing en lobby richting de overheid de overconsumptie van vlees en zuivel in de hand werken. De overconsumptie leidt tot de uitstoot van broeikasgassen maar ook ontbossing en een groot gezondheidsrisico: het onnodig gebruiken van antibiotica met resistentie tot gevolg.

Doelstellingen

Van de top 35 bedrijven die het rapport bekeek, hebben 14 ondernemingen doelstellingen geformuleerd voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Van deze 14 bedrijven hebben slechts 6 bedrijven doelstellingen die zich uitstrekken over de hele keten. De overige bedrijven beperken zich tot doelstellingen voor hun directe operaties, zoals de kantoren, verwerking, logistiek en vliegreizen van het management.

Met name de gegevens over de toevoerketen zijn bij andere bedrijven vaak niet of onvoldoende in kaart gebracht. De rapporteurs schatten dat juist hier 80 tot 90% van de totale uitstoot van broeikasgassen zit. Van de 6 bedrijven die doelstellingen hebben over de gehele keten, zijn volgens de rapporteurs alleen die van Danone en Nestlé robuust te noemen.

Het Zwitserse Nestlé is ‘s werelds grootste voedingsproducent en heeft zich gecommitteerd tot een uitstootreductie van 50% tegen 2050. Danone wil zelfs terug naar nul. IATP en GRAIN merken hierbij op dat als de bedrijven groeien, zoals ze van plan zijn, deze plannen onhaalbaar lijken. Bovendien gaat het om vrijwillige programma’s: wat hen betreft gaan overheden de bedrijven met wet- en regelgeving dwingen.

Olivier De Schutter, voormalig speciaal rapporteur over het recht op voedsel van de VN, zegt volgens een verklaring van de Ngo’s dat de geïndustrialiseerde vlees- en zuivelsectoren aan controle zijn ontsnapt. De Belg zegt te hopen dat het rapport regeringen zal motiveren om de toekomstige expansie van de agribusiness te voorkomen.

Volgens de Ngo’s IATP en GRAIN rapporteren de grootste vlees- en zuivelbedrijven onvoldoende over de uitstoot van broeikasgassen in de toeleveringsketen.
Volgens de Ngo’s IATP en GRAIN rapporteren de grootste vlees- en zuivelbedrijven onvoldoende over de uitstoot van broeikasgassen in de toeleveringsketen. - LBL

JCB

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken