Startpagina Melkvee

Europese melkprijzen optimistisch gestemd, Milcobel nestelt zich in middenmoot

Milcobel klokt in de Europese melkprijsvergelijking voor juni af op een berekende melkprijs van € 32,72 per 100 kg, zowat op het Europese gemiddelde. Milcobel komt zo €2,30 hoger uit dan een maand eerder. Dat blijkt uit de internationale LTO-melkprijsvergelijking op www.milkprices.nl, uitgevoerd door ZuivelNL.

Leestijd : 2 min

Overal stijging

Voor het eerst sinds november 2017 is de gemiddelde melkprijs gestegen, naar  € 32,71. Geen enkele zuivelonderneming heeft de melkprijs verlaagd. Dus ook Arla in Denemarken, Danone en Lactalis in Frankrijk en FrieslandCampina in Nederland lieten voor juni een prijsverhoging zien, zij het minder sterk dan Milcobel. Met uitzondering van Danone, kondigden deze melkerijen ook voor komende maanden al een prijsverhoging aan. Gezien deze aankondigingen verwacht ZuivelNL dat de gemiddelde Europese melkprijs in juli en augustus verder zal stijgen.

Opvallend is dat het Britse Dairy Crest aankondigde om voor september een prijsverhoging uit te betalen ter ondersteuning van de melkveehouders vanwege de extreme droogte.

Nieuwe standaard

Het sprongetje in de Europese ranglijst van Milcobel heeft voor een deel (€ 0,53 per 100 kg) te maken met de nieuwe berekeningsmethode die ZuivelNL hanteert. Voortaan gaat men voor de vergelijking uit van een melklevering van 1 miljoen kg, het dubbele van de berekeningen voorheen (500.000 kg). Het gemiddelde Europese zuivelbedrijf gaat er ‘maar’ met € 0,20 per 100 kg op vooruit. Eerder bleek al uit een analyse van zuivelNL dat Milcobel grote bedrijven relatief gul beloont.

ZuivelNL verwijst als verklaring voor de nieuwe maatstaf naar de verwachting dat melkveebedrijven de komende jaren verder zullen blijven stijgen. Gespecialiseerde melkveebedrijven zijn gemiddeld genomen ook groter dan het gemiddelde bedrijf met (ook) melkvee.

Dat gemiddelde bedrijf levert vandaag volgens cijfers uit 2016 slechts in twee landen uit de vergelijking (Denemarken en het Verenigd Koninkrijk) meer dan 1 miljoen kg (Denemarken met 1,7 mln kg en UK met 1,1 mln kg). Op Nederland (0,8 mln) en België (0,5 mln) na, zit de rest van de vergeleken landen nog onder de 500.000 kg.

Ook buiten Europa groei

ZuivelNL meldt dat in de EU de melkproductie voor de maand mei met ruim 2% toenam, met als belangrijkste groeiers Duitsland, Polen en Italië. Ook buiten Europa is sprake van groei in de belangrijke zuivel exporterende landen als Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland, Uruguay en de VS. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer herstelde zich na een periode van krimp. Sedert juni staat de boternotering weliswaar weer onder druk, aldus ZuivelNL. Ook de markt van het magermelkpoeder staat weer onder druk, mede door de vrijgekomen hoeveelheid interventiepoeder.

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken