Startpagina Akkerbouw

Droogte en hitte maakt maïs sneller (nood)rijp

Maïs begint onder normale omstandigheden vanaf half à eind augustus af te rijpen. Dit jaar is er door de droogte en de hoge temperaturen in heel wat regio’s nauwelijks sprake van het natuurlijk afrijpingsproces.

De plant verdroogt en op heel wat percelen is er van een kolf nauwelijks sprake. Waar er wel een kolf is gevormd, is deze doorgaans maar voor een deel gevuld door de gebrekkige bevruchting. In sommige delen van het land (oa Noord Limburg) is men dan ook aan de ‘noodoogst’ begonnen.

Voor het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) volgen verschillende partners over Vlaanderen de afrijping van een viertal maïsrassen op. De locatie Bocholt (PVL) is koploper en men mat er reeds op 3 augustus drogestof gehaltes boven de 30%. Ook op andere locaties is de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken