Nestlé grootste zuivelspeler wereldwijd

Zuivel in het schap.
Zuivel in het schap. - Wikicommons

Het blijkt moeilijk te zijn voor bedrijven om de omzetgrens van $5 miljard (€4,3 miljard bij de huidige wisselkoers) te slechten. De grootste zuivelaar in België is Milcobel, bekend van onder meer de Brugse kazen. Het bedrijf groeide vorig jaar stevig door maar is met €1,2 miljard ook nog ver van de absolute top verwijderd.

Nestlé, Lactalis en Danone aan kop.
Nestlé, Lactalis en Danone aan kop. - Rabobank

Dat komt volgens Coppes door een opvallend gebrek aan fusies en grote overnames in de sector. Er waren wel meer kleinere deals dan in vorige jaren, wat vooral komt doordat kredieten door de lage rente relatief goedkoop zijn. De grootste deals waren de overname van Whitewave door Danone en de overname van Murray Gould door Saputo.

De lijst telt 10 Europese bedrijven, 4 bedrijven uit de VS en daarnaast bedrijven uit Nieuw-Zeeland, Canada (2), China (2) en Japan. De Chinese zuivelconcerns stegen de afgelopen jaren op de lijst maar nu is sprake van stilstand en voor Yili zelfs verlies. De Chinese zuivelsector werd opgeschrikt door het financiële schandaal bij Huishan, dat ook FrieslandCampina raakte. De kas bleek na het vertrek van de financieel directeur leeg.

Hoewel de spelers in de top 20 nog dezelfde zijn, is de rangorde wel aangepast. Zo wist Fonterra de vijfde plek te bemachtigen ten koste van FrieslandCampina en haalde Lactalis haar Franse branchegenoot Danone in. Dat laatste komt vooral door de verkoop van het Amerikaanse yoghurtbedrijf Stonyfield aan Lactalis.

Daarnaast verkleinde Danone haar belang in de Japanse maker van probioticadrankjes Yakult, terwijl Lactalis met Siggi ook nog een tweede Amerikaanse yoghurtfabrikant verwierf.

JCB

Meest recent

Meest recent