Startpagina Economie

Fruittelers lanceren gebloste perenvariëteit als antwoord op Ruslandcrisis

Met de QTee-peer brengt Woutersfruit uit Rummen een nieuwe perenvariëteit op de markt. Met het gebloste perenras willen de fruittelers een oplossing voor de Ruslandcrisis bieden, aangezien met de peer nieuwe markten kunnen worden bereikt.

Leestijd : 2 min

De fruitsector heeft na de Russische boycot van augustus 2014 niet stilgezeten. Na enkele testjaren is de QTee-peer nu beschikbaar voor het grote publiek. "Dit om een alternatief te creëren voor het Conference-ras, dat vooral getroffen werd door de Ruslandcrisis, en de monocultuur ervan te doorbreken", vertelt Kris Wouters, exporteur en raseigenaar van de QTee.

"We hebben gezocht naar een peer die er anders uitziet en hebben misschien honderd rassen getest." De keuze viel uiteindelijk op de Celina-variëteit en werd in Noorwegen gekruist. In totaal beschikt Woutersfruit - met buitenlandse licenties - over 550 hectare van de peer. De QTee is bewaarbaar tot november of december, waarna de peer in januari in Zuid-Afrika wordt geoogst. Verder is de peer zeer geschikt voor bioteelt, omdat het ras weinig last van ziektes ondervindt. Bovendien is de QTee de eerste Europees-geteelde, gebloste peer. Daardoor kan de peer voor Woutersfruit meer markten bereiken dan de Conference-peer.

"Met zijn fris-zoete smaak en rode blos heeft de peer het potentieel een zeer breed publiek te bereiken", zegt Wouters. "We denken hierbij vooral aan de landen van het Midden-Oosten, waar gebloste peren heel populair zijn, zeker de kleinere maten." De laatste jaren hebben zo'n dertig fruitteleres QTee-bomen geplant, waardoor er dit jaar grote hoeveelheden beschikbaar zijn. De peren werden vorige week al geoogst, dus de QTee-peer wordt vanaf deze week verkocht in verschillende warenhuizen en in de kleinhandel. De QTee vormt zo een aanvulling voor de Forelle, een Zuid-Afrikaans perenras. "De Forelle is verkrijgbaar van maart tot augustus. De QTee wordt midden augustus geoogst en valt er dus net tussenin", besluit Wouters.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken