Startpagina Schapen

Wolven doodden veel meer schapen in Nederland

Het aantal schapen dat dit jaar in Nederland door wolven is gedood, ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar, blijkt uit cijfers van het kennis- en adviescentrum BIJ12/Faunafonds. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

De afhandeling van schade die wolven toebrengen is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12/Faunafonds. Vorig jaar werd ruim 10.000 euro uitgekeerd aan schapenhouders. Dit jaar ligt het bedrag vooralsnog op een kleine 15.000 euro. Voor een flink aantal schapen moet nog worden bepaald op hoeveel schadevergoeding hun eigenaren recht hebben. In 2016 waren er wel meldingen, maar uit onderzoek kwam vast te staan dat wolven niets met de dode dieren te maken hadden. In 2015, het jaar dat de wolf na ruim 150 jaar afwezigheid voor het eerst weer in Nederland opdook, bleken acht schapen te zijn...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Schapen

Hoe hulp bieden tijdens en na de geboorte van de lammeren?

Schapen Februari-maart is de klassieke aflamperiode voor onze schapenrassen. In een vorig artikel hadden we het over de voorbereiding op het geboorteseizoen. Het geboortemoment zelf en de week na de geboorte zijn cruciaal voor de overlevingskansen van de lammeren. Daarom willen we hier ieder jaar toch een moment dieper op ingaan. Het rendement van een schapenbedrijf is trouwens sterk bepaald door het aantal overlevende en verkoopbare lammeren per ooi.
Meer artikelen bekijken