Startpagina Veeteelt

WWF vraagt financiële steun voor boeren om omheining te plaatsen

Natuurvereniging WWF vraagt een "een actief beleid dat veehouders helpt zich aan te passen" nu er een tweede wolf opgedoken is in Limburg.

Leestijd : 2 min

De overheid moet veehouders financieel en technisch ondersteunen, bijvoorbeeld voor de plaatsing van een aangepaste omheining. Schade vermijden, is de beste manier om het draagvlak voor wolven groot te houden, voegt Natuurpunt eraan toe.

In het voorjaar was wolvin Naya al opgedoken in de regio en nu zou er ook een tweede wolf actief zijn, een mannetje. De twee werden al samen op beeld vastgelegd. Als de twee een koppel vormen, bestaat de kans dat er volgend jaar jonge wolven bijkomen. Maar sinds vorige week zijn in de buurt van twee Limburgse natuurgebieden negen schapen gedood, zo goed als zeker door een wolf.

WWF verduidelijkt daarom dat wolven doorgaans wilde prooien verkiezen boven vee. "Sommige wolven ondervinden echter dat, bijvoorbeeld schapen, gemakkelijke prooien zijn. Zeker als de wolf onderweg is en zich op ongekend terrein bevindt. Ook in hun territorium kunnen ze schapen doden ter aanvulling van hun dieet." Als ze een schaap doden is dat normaal wolvengedrag, klinkt het. Volgens de natuurvereniging kan er veel gedaan worden om dat vermijden. "Een wolf moet leren dat vee geen deel kan uitmaken van zijn dieet", klinkt het in een persbericht.

In Duitsland zijn bijvoorbeeld beschermingsmaatregelen zeer succesvol. "Aangepaste (elektrische) afsluitingen en/of het inzetten van kuddebewakingshonden kunnen schade door wolven zo goed als uitsluiten, indien ze correct gebruikt worden. In Duitse deelstaten waar de wolf gevestigd is, worden boeren vergoed voor het nemen van deze beschermingsmaatregelen." Duitsland toont volgens WWF aan dat mens en wolf kunnen samenleven. Natuurpunt ondersteunt de vraag van WWF. Het gaat om maatregelen die voorgesteld werden naar aanleiding van het wolvenplan waar Vlaams minister van Landbouw en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) momenteel aan werkt, zegt Natuurpunt-woordvoerder Hendrik Moeremans.

Natuurpunt vraagt ook om proefprojecten op te starten en in te zetten op sensibilisering. Alle betrokken partijen en mensen die te maken hebben met wolven, moeten samengebracht worden. "Het vermijden van schade is de allerbeste manier om het draagvlak voor wolven groot te houden." Natuurpunt vraagt ook werk te maken van "ontsnippering", of het verbinden van natuurgebieden. Dat moet de kans verkleinen dat een wolf doodgereden wordt.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken