Startpagina Mechanisatie

Belgische tractoren en motoren blikvangers op Oldtimer Festival

Komend weekend staan op het vliegveld van Weelde-Ravels Belgische tractoren en motoren in de aandacht tijdens het dertigste Oldtimer Festival van de Historische Machineclub Kempen.

Leestijd : 2 min

Bij weinigen is het geweten, maar ook in België werden indertijd tractoren gebouwd. Denken we aan: Allaeys, Claeys, Favache, Galman, Gardner-Vandezande, Motte, Ravell en Stotz. Veel zijn er niet gemaakt en er blijven er nauwelijks nog over. Toch is het de Historische Machineclub Kempen gelukt om van elk merk een exemplaar op te sporen zodat uiteindelijk al deze Belgische merken vertegenwoordigd zullen zijn in dit wel uitzonderlijk thema. Verscheidene stationaire motoren van befaamde Belgische constructeurs zoals ABC, Moës, Carels, Vervaeke e.a. maken de verzameling compleet.

Dertigste keer

Hou je van oude tractoren en oude machines, bezoek dan zeker het Oldtimer Festival dat al voor de 30e keer plaatsvindt in Ravels. Het Oldtimer Festival ontstond in 1988 toen enkele enthousiaste verzamelaars van oude landbouwvoertuigen en -werktuigen besloten hun collectie aan het publiek te tonen. De belangstelling was zo groot dat al vlug beslist werd een jaarlijkse show in te richten onder de benaming ‘Historische Oogstfeesten Ravels’, later omgedoopt tot ‘Oldtimer Festival’.

Stond aanvankelijk het landbouwgebeuren centraal, dan is dit bijzonder evenement ondertussen uitgegroeid tot de grootste en mooiste oldtimertractorshow van België. Het Oldtimer Festival is dan ook één grote verzameling van oude machines. Er zijn honderden oude tractoren van allerlei merken, modellen en types, met benzine-, petroleum-, of dieselmotoren. Buiten de befaamde gloeikoptractoren en grote, machtige Amerikaanse prairietractoren uit begin vorige eeuw, zie je er ook een resem youngtimers, tractoren die iets minder jaren tellen.

Locatie

Het showterrein bevindt zich op het vliegveld te Weelde, deelgemeente van Ravels. Een mooie locatie met veel groen, verharde wegen en pleinen. Bereikbaar via de N 119 = Steenweg op Baarle-Hertog, Turnhout. Bewegwijzering is aanwezig. U bent er welkom op zaterdag en zondag van 10 tot 17 u. De inkom bedraagt  € 7, kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang, ook parkeren is kosteloos.

Meer info: www.hmck.be.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken