Startpagina Akkerbouw

Sterke schakels verbinden de aardappelsector

Elke twee jaar organiseren Wageningen University & Research, locatie Westmaas en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) de Aardappeldemodag. Dit jaar gaat het evenement door op 22 augustus, terug in Westmaas (NL).

Leestijd : 3 min

D e Aardappeldemodag is dé ontmoetingsplaats van de aardappelsector en richt zich op de gehele aardappelketen. Telers, handel, verwerkers en veel andere bedrijven die actief zijn in de aardappelsector in binnen- en buitenland komen naar de Aardappeldemodag om elkaar te ontmoeten en elkaar te informeren over de nieuwste ontwikkelingen.

Op woensdag 22 augustus 2018 wordt weer groots uitgepakt met demonstraties, een bedrijvenmarkt, een mechanisatiepark, lezingen en diverse andere activiteiten. Parkeren en toegang zijn gratis. De laatste editie werd door zo’n 8.000 mensen bezocht. De groei van het evenement in aantal bezoekers en standhouders en de variatie in deelnemers hebben het evenement een vaste plaats in de sector gegeven.

Sterke schakels verbinden

Het thema dit jaar is 'Sterke schakels verbinden'. Naast de bedrijvenmarkt, het mechanisatiepark en natuurlijk de rooidemonstraties van alle gangbare merken die in Nederland verkocht worden, tracht de organisatie dit jaar voor een stukje vernieuwing en verdieping van de beurs te zorgen.

De aardappel is een prachtig product. Het heeft een lange historie maar is tegelijkertijd ook heel modern. Wereldwijd staat de aardappel in de belangstelling als een duurzaam te telen en voedzaam gewas.

Achter deze positie van de aardappel zit een keten van sterke schakels met uitgekiende activiteiten. Ondernemerschap, kennis en ervaring op het gebied van techniek, uitgangsmateriaal, teelt, bewaring, verwerking en verpakking leiden tot een efficiënte keten van grond tot mond. Deze schakels leveren allemaal een versterkende bijdrage om zo de keten optimaal te benutten. Ze zoeken elkaar op en hebben hetzelfde doel voor ogen: een optimale aardappelteelt voor het beste resultaat.

Tijdens de Aardappeldemodag wil de organisatie met het thema ‘Sterke schakels verbinden’, kennisuitwisseling stimuleren en daarmee een bijdrage leveren aan het verbinden van de schakels in de keten. Ieder zijn eigen focus op zijn deel van de keten.

“Sterk zijn is een ding maar sterk blijven daar is ook veel voor nodig”, klinkt het bij de organisatie.

Holland Process Paviljoen

Dit jaar vindt het Holland Process Paviljoen plaats op de hoofdlocatie van de Aardappeldemodag.

Er wordt wederom een complete verpakkingslijn getoond. De onderdelen zijn: wassen, reinigen, sorteren, wegen en verpakken. Het eindproduct van het Holland Process Paviljoen, een vers verpakt zakje aardappelen, mogen bezoekers van de Aardappeldemodag als dank voor het bezoek gratis mee naar huis nemen. In het zakje zit een bijzonder ras, de Celine van Caithness Potatoes, met drie verschillende vleeskleuren.

Jonge boeren programma

Speciaal voor jonge boeren die rondom het traject van bedrijfsovername zitten, is er op de Aardappeldemodag op 22 augustus in Westmaas het Jonge boeren programma. Hiervoor dient men zich vooraf aan te melden. Meer info en inschrijving via www.aardappeldemodag.nl

Programma

10u: Opening

10u15: Uitreiking eerste Aardappelhandboek door auteur Prof. Dr. Ir. A. (Anton) Haverkort

Op inschrijving: Jonge boeren programma.

Doorlopend: Rooidemonstraties, Maatscheiden, wassen en verladen, Mechanisatiepark, Kennisuitwisseling, Ontmoeten, Bedrijvenmarkt, Holland Process Paviljoen, Aardappeldemoveldjes

19u: Einde Aardappeldemodag

Gratis beurscatalogus, Parkeren en toegang gratis, locatie Groeneweg 3, 3273 LP Westmaas (Nederland).

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken