Startpagina Bedrijfsnieuws

BioForum en Boerenbond positief over biogrond Colruyt

Zowel Bioforum, de sectororganisatie van de biolandbouw, als Boerenbond reageren overwegend positief op het nieuws dat Colruyt 25 ha biolandbouwgrond, in het West-Vlaamse Alveringem, aankocht. De supermarktketen is nu op zoek naar een boer die dat land zelfstandig gaat bewerken.

Leestijd : 2 min

Bioforum juicht het initiatief op zich toe, en wacht nu af welke overeenkomst Colruyt zal sluiten met de boer. Ook bij Boerenbond schatten ze de stap van Colruyt eerder positief in. "Het is goed dat er gezocht wordt naar samenwerking, maar dit is niet hét model van de toekomst", aldus woordvoerder Stijn De Roo.

Colruyt wil met de aankoop van de gronden en de boerderij "de Belgische, lokale productie van biogroenten - alsook haar eigen bevoorrading - helpen verzekeren". De kruidenier verwijst daarvoor naar de stijgende vraag van de consumenten. Zowel volgens Bioforum als Boerenbond is het in België de eerste keer dat een retailer zelf grond koopt om in de bevoorrading te voorzien.

Bioforum beaamt de stijgende vraag, maar wijst erop dat starters vaak niet veel kapitaal hebben, en het dus moeilijk hebben de noodzakelijke gronden aan te kopen. "Het is daarom een goede zaak dat een speler met kapitaal deze aankoop doet, en er zo voor zorgt dat bio ook bio blijft", zegt Bioforum-directeur Lieve Vercauteren. "Elke boer heeft natuurlijk nood aan grond, en die is zeer duur. En hier gaat het om 25 hectare aanpalende stukken grond - het is zeer belangrijk dat dat bio blijft."

De Roo wijst erop dat het ook in Colruyts eigen belang was om deze biogrond niet te laten verloren gaan. "Een deel van de consumenten vraagt nu eenmaal naar meer duurzaamheid." Bij Boerenbond stellen ze zich wel vragen over samenwerkingsmodellen waarbij distributie en boer sterk gekoppeld worden. "Dit zal niet het leidende model worden", meent De Roo. "Grond is inderdaad een schaars goed, maar zou het niet beter een co-investering zijn? Wat met de vrijheid van de boer in zo'n model?"

Hoe de overeenkomst tussen Colruyt en de boer er zal uitzien is nog afwachten. "Het zal een win-winsamenwerking moeten zijn", meent Vercauteren. Colruyt plant dat de nieuwe boer exclusief voor hen levert, maar ook dat zal nog besproken moet worden. "Als dat het geval zal zijn, is dat mogelijk een probleem, maar niet noodzakelijk. Alles zal afhangen van de marge die de boer heeft om te onderhandelen. Het spreekt voor zich dat de boer er ook aan zal moeten kunnen verdienen, wat ook in het belang is van Colruyt."

De aankoop past voor Colruyt "in de ambitie van Colruyt Group om nieuwe duurzame samenwerkingsmodellen en partnerschappen in de landbouw en agrovoedingssector op te zetten". "Zeker in Vlaanderen neemt Colruyt al het meeste engagement om de sector te steunen en ontwikkelen", zegt Vercauteren. "Andere ketens zijn in Wallonië ook actief. Het gaat om een groeiende markt, het spreekt voor zich dat iedereen hiermee bezig is."

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken