Klassiekers en exoten van legendarische tractormerken gezien in Bocholt

Mechanisatie

De laatste zondag van mei gaat traditiegetrouw in het Noord-Limburgse Bocholt de oldtimershow door. Dit jaar stonden daar de merken Fordson en Porsche in de kijker.

In Bocholt staan alle Fordson-modellen alvorens de naam in Ford veranderde.

Fordson en Porsche in de kijker

Mechanisatie

Het oldtimer festival te Bocholt is uitgegroeid tot een referentie in de internationale shows en grote opener van het seizoen.Twee merken staan speciaal in de kijker in 2018: Fordson en Porsche.

Edition numérique des abonnés

Rooidemoveld Aardappeldemodag wordt gepoot

Akkerbouw

Na de natte weersomstandigheden eerder deze maand kon er gisteren gestart worden met poten op het rooidemoveld van de Aardappeldemodag in het Nederlandse Westmaas.

Edition numérique des abonnés

AgroTechniek Holland al driekwart volgeboekt

Mechanisatie

Driekwart van het beursterrein van AgroTechniek Holland in Biddinghuizen is nu al – met nog vijf maanden te gaan – volgeboekt.

Edition numérique des abonnés

Voorbereidingen Aardappeldemodag in volle gang

Akkerbouw

Woensdag 22 augustus 2018 is er weer Aardappeldemodag in Westmaas. Er zijn al ruim 90 aanmeldingen van bedrijven en dat is al 2 keer zoveel als in 2016 rond deze tijd. Aardappeldemodag leeft en er zijn veel bedrijven enthousiast om deel te nemen aan deze dag.

Agridagen: Provincie Antwerpen op zoek naar nieuwe landbouwers

Agridagen

Land- en tuinbouwers worden steeds meer geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en nieuwe technologieën. De Provincie Antwerpen zoekt samen met haar praktijkbedrijven naar geschikte en haalbare praktijkoplossingen.

De basis van het rantsoen bestaat uit vijf enkelvoudige grondstoffen: tarwe, gerst, soja, tarwegries en zonnebloempittenschroot. Daarnaast zijn er een aantal steekvaste producten en natte producten die in de voerkeuken verwerkt worden.

Het makkelijkste is niet altijd economisch het meest rendabele

Varkens

Een goede infrastructuur, focus op bioveiligheid en het zoveel mogelijk in handen houden van belangrijke kostenposten, dat zijn de belangrijkste elementen op het varkensbedrijf van de groep Beck- Van Thillo. De technische prestaties zijn uitstekend, maar ze zijn voor Dries Beck niet het enige wat telt. “Het belangrijkste is dat het vlot werkt”, aldus Dries.

Luc Nouwen koppelt hoge melkproducties met een uitgebouwde verbredingstak.

Boeren is structureren en organiseren

Veeteelt

Een productie van meer dan 11.500 liter per koe, het organiseren van teambuildingactiviteiten en coaching, het geven van rondleidingen... het lijkt niet eenvouding om een gemeenschappelijke succesfactor te zoeken in het werk van melkveehouder Luc Nouwen uit Balen. Maar die is er zeker wel: “Ik onderzoek graag, en hou van structuur en organistie. En van getalletjes”, aldus Luc.

Ook deze editie vinden er weer heel wat interessante seminaries plaats, met voor elk wat wils.

Agridagen gaat verder op ingeslagen weg

Beurzen

Twee jaar geleden vond de eerste editie van de vernieuwde Agridagen in Ravels plaats. Alle betrokkenen toonden zich tevreden op de nieuwe locatie in Weelde (Ravels). Een volgende editie dit jaar kon dus niet uitblijven. De gouden beurscombinatie van standhouders-seminaries wordt ook dit jaar voortgezet.

Ook deze editie was de beurs goed gevuld met standhouders en publiek.

Agro-Expo lost de verwachtingen in

Agro-Expo

Al bij de opening kon de nieuwe beursvoorzitter Rik Vanwildemeersch tevreden de genodigden ontvangen. De recepten voor een geslaagde beurs waren toen al aanwezig: een uitverkochte beurshal en voor het tijdstip ook aardig wat volk. Dat volk mocht van Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere een warm pleidooi horen voor vrijhandel, zij het onder voorwaarden.

Voor de vierde keer op rij peilde professor Verleye (UGent) naar het imago van de landbouw bij de gemiddelde Vlaming.

Consument geeft landbouwer 7,3/10

Agribex

De Vlaming kent de landbouwer een score van 7,3 op 10 toe. De landbouw in het algemeen krijgt 7,1 op 10. Dat stelde professor Gino Verleye van de Universiteit Gent vast in het imago-onderzoek dat het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt vzw) om de vijf jaar bestelt. In 2012 kreeg de landbouw nog licht hogere scores. Proactief communiceren moet voor de landbouw het devies zijn, aldus Verleye.

“Er gebeuren nog steeds te veel ongevallen”, betreurt minister Schauvliege.

Mestgassen en zwerfstromen

Agribex

Zowel minister Schauvliege als een delegatie bestaande uit leden van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV), de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement en de Nederlandse attaché bezochten het thema-eiland ‘Feed the Future’ op Agribex.

Fairebel vroeg de minister waarom hun leden-melkveehouders in Wallonië een tegemoetkoming van de overheid krijgen, en in Vlaanderen niet.

Aansluitingspremie voor Vlaamse melkveehouders?

Agribex

De stand van Fairebel, de coöperatie van melkproducenten én -consumenten, mocht voor het eerst minister van Landbouw Joke Schauvliege ontvangen.

Joke Schauvliege bezocht het thema-eiland Smart Farming en gaf haar mening over een gepresenteerde quote over smart farming.

Smart Farming in de kijker op Agribex

Agribex

2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.

Edition numérique des abonnés

Agribex sluit met een tevreden gevoel af

Agribex

Agribex 2017 is achter de rug. De 70e editie die van 5 tot en met 10 december liep, is goed tot zeer goed geweest, zo klinkt het bij de organisatoren.

Edition numérique des abonnés

Fotogalerij: herbeleef de toer van Joke Schauvliege

Agribex

Gisteren bezocht Vlaams minister voor Landbouw Joke Schauvliege de landbouwbeurs Agribex. Samen met Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert kwam ze een praatje maken bij verschillende standen. Loop weer even mee met onze minister en herbeleef haar toer op Agribex via een fotogalerij.

Edition numérique des abonnés

Farm Web Awards 2017 uitgereikt op Agribex

Agribex

Voor de tweede keer op rij reikte Brussels Livestock Show, de organisatie achter de veeprijskampen op landbouwbeurs Agribex, de Farm Web Awards uit. Dit jaar mochten enkel actieve landbouwers meedingen naar één van de drie prijzen. De criteria? “De manier waarop zij zichzelf en de landbouwsector presenteren naar het grote publiek.”

Edition numérique des abonnés

Vilt: Imago van landbouw en landbouwer licht gedaald

Agribex

Het imago van zowel de landbouw als de landbouwer is, in vergelijking met een vorige enquête vijf jaar terug, licht achteruit gegaan, maar blijft wel ‘hoog en stabiel’. De Vlaming geeft de sector een 7,1 op 10, en de landbouwer 7,3 - vijf jaar terug was dat nog 7,4 en 7,5.

Vleeskalverbedrijf Van Loon uit Weelde wint de award in de categorie vleeskalveren.

DGZ maakt winnaars bekend van de Bioveiligheid Award

Agribex

Op donderdag 7 december heeft DGZ de Bioveiligheid Awards uitgereikt. Dit gebeurde op de stand van DGZ op Agribex, in aanwezigheid van Vlaams minister van landbouw, Joke Schauvliege. In de categorie vleeskalveren gaat Tom Van Loon met de trofee naar huis, de winnaar in de categorie vleesvee is veefokbedrijf Van Ter Bos en in de categorie melkvee sleept de familie Maes de felbegeerde Award in de wacht.

Edition numérique des abonnés

Minister Schauvliege bezoekt Agribex

Agribex

Op dag drie van Agribex maakte Vlaams minister voor Landbouw Joke Schauvliege haar opwachting. Ze bezocht in het gezelschap van Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert verschillende standen.

Meest recent

Meest recent