Startpagina Wetgeving

Verbod op watercaptatie door blauwalg in Grimbergen

Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte heeft een verbod uitgevaardigd op de captatie van water en zachte recreatie ter hoogte van het insteekdok van het Zeekanaal Brussel-Schelde in Grimbergen. Aanleiding is het feit dat de NV Vlaamse Waterweg er blauwalg heeft waargenomen. Blauwalg drijft op het water en kan giftige stoffen afgeven die bij hoge concentraties gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Leestijd : 1 min

Ook op verschillende andere plaatsen in Vlaanderen werden de afgelopen weken maatregelen genomen wegens de aanwezigheid van blauwalg in het water. Dat was woensdag nog het geval in De Ster in Sint-Niklaas. In Vlaams-Brabant werd op 16 augustus om die reden watergebruik uit de Mark in Herne en Galmaarden verboden. Het is de combinatie van een trage stroming en de hitte die ervoor zorgden dat cyanobacteriën zich vliegensvlug konden ontwikkelen.

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken