Startpagina Wetgeving

Steunpunt Levend Erfgoed wil einde handels- en expositieverbod voor hobbypluimvee

Het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) vroeg gisteren de opheffing van het handels- en tentoonstellingsverbod voor pluimvee van hobbykwekers aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De organisatie, die de belangen van niet-professionele dierhouderijen en -kwekerijen verdedigt, verwijt het FAVV “steevast op te treden als beschermheer van de vleesindustrie”.

Leestijd : 2 min

Het FAVV legde begin juli een tijdelijk handels- en tentoonstellingsverbod op aan alle niet-professionele pluimveehouders, maar eind juli werd het verbod voor onbepaalde tijd opgelegd via een koninklijk besluit, nadat bij vogels van hobbykwekers de ziekte van Newcastle, een zeer besmettelijke virusziekte, werd vastgesteld.

Het SLE vindt dat de niet-professionelen steeds harder aangepakt worden, in tegenstelling tot de professionelen. “Waar de niet-professioneel niets mag, kunnen de reisduiven wel blijven vliegen, kunnen de vleesboeren wel blijven vervoeren, slachten, kortom business as usual. Waarom deze verschillende behandeling?”, klinkt het.

De organisatie vraagt een onmiddellijke opheffing van het verbod, en stelt wekenlang tevergeefs geprobeerd te hebben om daarover met het FAVV te overleggen. Ze benadrukt dat ook de niet-professionele sector een economische waarde heeft, en leefbare regels op zijn maat wil. Het FAVV zegt in een reactie begrip te hebben voor de problemen van de hobbyhouders, en stelt dat de maatregelen momenteel onder de loep genomen worden.

“Dankzij de genomen tijdelijke maatregelen voor hobbypluimvee is inmiddels het aantal bevestigde gevallen bij hobbypluimvee sterk verminderd. Gezien de huidige positieve evolutie onderzoeken we op dit moment welke versoepelingen er mogelijk zijn en vanaf wanneer deze ingevoerd kunnen worden”, klinkt het.

Het verschil in behandeling van de professionele en niet-professionele kwekers is volgens het FAVV te wijten aan het feit dat vaccinaties voor hobbyhouders niet verplicht zijn. “Bij professionele houders, pluimvee op verzamelingen of duiven die deelnemen aan wedstrijden en verzamelingen daarentegen is deze vaccinatie echter wel verplicht, waardoor dit pluimvee ook beter beschermd is tegen het virus, en dus andere maatregelen genomen kunnen worden”, aldus het FAVV, dat benadrukt dat zij daardoor wel pluimvee kunnen verkopen, maar dit onder zeer strikte voorwaarden.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken