Startpagina Economie

Nieuwe reeks invoerheffingen in handelsoorlog VS-China

Terwijl de Verenigde Staten en China deze week in Washington overleggen over hun handelsconflict, zijn in de nacht van woensdag op donderdag nieuwe invoerheffingen van kracht geworden bij beide partijen.

Leestijd : 2 min

Een eerste rondje invoerheffingen was er op 6 juli, toen met heffingen op zowat 34 miljard dollar aan goederen. Daar komt nu zowel aan Amerikaanse als aan Chinese kant een pakket van 16 miljard dollar bij. Met het extra pakket zal Washington vanaf middernacht Amerikaanse tijd (donderdag 6.01 uur in België) een invoerheffing van 25 procent hebben op in totaal 1.000 Chinese producten.

Vooral goederen die hebben genoten van “oneerlijke handelspraktijken”, worden geviseerd. Het gaat bijvoorbeeld om zonnecellen, computers, elektrische machines en microprocessoren. Maar ook landbouwmateriaal, telescopen en helikopters staan op de lijst. Volgens economen van het Peterson Institute for International Economics heeft 95 procent van de heffingen betrekking op intermediaire producten of uitrustingsgoederen (en dus niet op afgewerkte producten), en treffen die heffingen dus onrechtstreeks de Amerikaanse industrie die ervan gebruikmaakt.

Op hetzelfde moment dat de Amerikaanse invoerheffingen van kracht zijn geworden, zijn ook Chinese tegenmaatregelen voor Amerikaanse producten ingegaan. China zei “gedwongen te zijn” om “de nodige represailles” te treffen. Peking trekt ook naar de wereldhandelsorganisatie WTO. Het Chinese ministerie van Handel zei dat de Amerikaanse heffingen “duidelijk” de WTO-regels schenden.

China heeft de Amerikaanse heffingen telkens beantwoord met eigen heffingen van eenzelfde omvang. Zo zijn er invoerheffingen op ongeveer 650 producten, zoals Amerikaanse soja, runderen, varkens, fruit, noten, auto’s, whiskey en motorfietsen. Indien gesprekken niet tot een oplossing leiden, zijn er nog meer importheffingen op komst. Het Amerikaanse ministerie van Handel sprak al van heffingen van 25 procent op 200 miljard dollar aan goederen afkomstig uit China. En Amerikaanse president Donald Trump suggereerde al 500 miljard dollar.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken