Startpagina Akkerbouw

De Aardappeldemodag was weer een inspirerende dag

Afgelopen woensdag vond de tweejaarlijkse Aardappeldemodag plaats te Westmaas (NL), een initiatief van Wageningen University & Research proefbedrijf Westmaas en de NAO (Nederlandse Aardappel Organisatie). Met ruim 150 standhouders, 8.000 bezoekers én goed weer was Aardappeldemodag een succesvolle inspirerende dag.

Leestijd : 2 min

Na een sterke opening door CDA Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik die aangaf dat de Nederlandse politiek de aardappelsector niet in de uitverkoop moet zetten, ging de dag van start.

Het thema “sterke schakels verbinden” kwam op veel plaatsen terug. Ten eerste in het Holland Process Paviljoen, waar zes bedrijven samenwerkte om een complete aardappelverpakkingslijn te laten draaien. Het eindproduct, een zakje Celines, kon als bedankje meegenomen worden. Bij het Jonge Boeren Programma werden verschillende (toekomstige) kennispartners gekoppeld aan jonge boeren. De opkomst was hoger dan verwacht en na afloop waren veel enthousiaste reacties te horen van de jonge boeren en de sprekers. Ook standhouders zochten de verbinding met elkaar op door zich samen te presenteren op de dag.

Dat Aardappeldemodag in het teken staat van ‘ontmoeten’, bleek wederom door het hoge bezoekersaantal.De gehele aardappelketen weet de tweejaarlijkse beurs in Westmaas inmiddels te vinden. Ook is er steeds meer bezoek vanuit België, Duitsland en Engeland.

Naast de genoemde onderdelen bestond een groot deel van het beursterrein uit mechanisatiepark en de rooidemonstraties. Vier merken rooiers haalden de vroeg geteelde Carlita’s netjes uit de grond. Hierna werden ze direct verladen op de loslijnen op het erf achter de beurshallen.

De organisatie kijkt ernaar uit om de twaalfde editie van het evenement te organiseren in 2020.

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken