Startpagina Bedrijfsnieuws

Lely presenteert melkfabriek op erfniveau

Lely presenteert de Lely Orbiter, een systeem voor melkverwerking direct op het melkveebedrijf. Dit nieuwe automatische verwerkingssysteem is 24 uur per dag, 7 dagen per week actief. Het systeem zorgt dat de melk rechtstreeks vanaf de melkrobots wordt gebotteld. Het concept biedt melkveehouders nieuwe mogelijkheden om hun eigen melk te verkopen.

Leestijd : 2 min

Alexander van der Lely, CEO van Lely gaf meer uitleg bij het concept. “Dit nieuwe Lely Orbiter-systeem biedt melkveehouders een manier om zelf zuivelproducten te produceren en de waarde van hun melk te verhogen. De kwaliteit en smaak van de melk worden gewaarborgd omdat de verwerking direct op het bedrijf en dus veel sneller gebeurt en de afstand van koe tot consument korter is. Met dit innovatieve systeem kan de melk van kleine groepen koeien separaat worden verwerkt, waardoor de melkveehouder flexibel en efficiënt kan werken. Consumenten zullen de geproduceerde melkproducten kunnen traceren naar de specifieke bedrijven waar ze worden gemaakt.“

Melkveehouders kunnen de opbrengst van de melk verhogen door meer waarde aan de melk toe te voegen, door een kort traject naar de consument en de keuze om de melk zelf te vermarkten. Door het systeem kunnen melkveehouders zich in de zuivelmarkt onderscheiden.

Twee tot vier robots

Het Lely Orbiter-systeem krijgt de melk rechtstreeks van twee tot vier Lely Astronaut melkrobots en is specifiek ontworpen voor het verwerken van een beperkte stroom melk. Zo kan het systeem de melk snel, direct na het melken verwerken door het af te koelen naar 4 graden Celsius. De continue, geautomatiseerde werking verzekert een hoge capaciteit.

Tot op koegroepniveau

Het Orbiter-systeem is in staat verschillende smaakervaringen voor consumenten mogelijk te maken door zuivelproducten in hun meest pure vorm aan te bieden. De smaak en samenstelling van melk variëren afhankelijk van koeienras, lactatiefase, rantsoen, het seizoen en de keuzes die bij de verwerking worden gemaakt. Met de Orbiter heeft de melkveehouder volledige controle over de verwerking van de melk van een willekeurige groep koeien. Zo kan hij de verwerking afstemmen op het eindproduct en de consument.

Albert Heijn

Het huidige systeem is een werkconcept en is de afgelopen acht maanden op melkveehouderij De Dobbelhoeve in Udenhout operationeel geweest. De Dobbelhoeve en Lely ontwikkelden een uniek melkproduct voor consumenten in Nederland: Mijn Melk. Mijn Melk, verwerkt door de Lely Orbiter, biedt consumenten een pure, unieke smaakervaring die traceerbaar is tot specifieke koegroepen. De melk zal vanaf 9 september 2018 in Nederland bij de meeste supermarkten van Albert Heijn verkrijgbaar zijn.

Het komende jaar wil Lely een klein aantal Lely Orbiter-systemen in de markt zetten en verder onderzoek doen naar de mogelijkheden van directe verwerking in combinatie met robotmelken. Lees meer over de Lely Orbiter op www.lely.com/nl/orbiter/.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken