Startpagina Edito

Opdrogen en omvallen of toch een ander scenario?

De droogte van vorig jaar was uitzonderlijk, deze week bereikte ons het nieuws dat ook de droogte van dit jaar uitzonderlijk is. Om de stempel ‘uitzonderlijk’ te krijgen mag een gelijkaardige droogte zich maar eens in de 20 jaar voordoen.

Leestijd : 2 min

Een beoordeling van de weergegevens door het KMI is een voorwaarde om de droogte als landbouwramp erkend te krijgen. Een volgende voorwaarde om van landbouwramp te mogen spreken heeft een financieel karakter en stelt dat er voor minstens 1,24 miljoen euro totale schade moet zijn en voor gemiddeld 5.580 euro schade per dossier. Die beoordeling kan pas gemaakt worden nadat de gemeentelijke schadevaststellingscommissies klaar zijn met de inventarisatie van de schade op hun grondgebied.

Allemaal goed en wel, maar wat gaat het volgend jaar zijn? Na een kletsnat voorjaar van 2016, een droog voorjaar van 2017 en de hete zomer van 2018, wat brengt 2019? Moeten we als landbouwsector opnieuw hopen op een erkenning van het weerfenomeen als ramp of nemen we zelf maatregelen?

Als het van de politiek afhangt dient er alvast een weersverzekering te komen. Ons lijkt het dat er niet één zaligmakende oplossing is, maar dat het een combinatie van maatregelen zal moeten zijn. Een verzekering is inderdaad een idee. Maar durf zelf ook denken aan een waterbeheer met inbegrip van drainage-, irrigatie- en opslagmogelijkheden. Ook werken aan het organischestofgehalte in de bodem zorgt voor een betere weerstand tegen droge periodes. Natuurlijk moeten er financiële middelen zijn om aan de toekomst te werken en we begrijpen best dat in de huidige conjunctuur hier niet altijd de ruimte voor is.

We zijn ervan overtuigd dat onze sector zelf zijn toekomst ter hand moet nemen en dit niet mag laten afhangen van weer politieke- of andere weergoden. Het heft in eigen hand nemen, wapent ons voor de toekomst. We moeten vermijden dat onze eigen landbouwers door klimatologische omstandigheden er van tussen vallen.

Hen mag niet hetzelfde lot beschoren zijn als dit van de Belgische tractorenbouwers van weleer. Dit handvol fabrikanten is opgedroogd door een te sterke buitenlandse concurrentie en een te beperkte inzet op innovatie en de toekomst. De conclusie lijkt ons: laat de toekomst niet van een ander afhangen, maar pak ze zelf krachtdadig aan!

TD

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken