Startpagina Akkerbouw

Graszaad als akkerbouwteelt bij schadevergoeding

Agrisemza heeft voor alle vermeerderaars van graszaad aan het Departement van Landbouw gevraagd om graszaad te behandelen als een akkerbouwteelt bij de berekening van de schadedrempel ,en om deze oppervlakte niet mee te nemen in de totale oppervlakte grasland op een landbouwbedrijf.

Leestijd : 1 min

Sedert 2016 wordt graszaad dan ook aanvaard als akkerbouwteelt bij de vergoeding voor schade als gevolg van uitzonderlijke weersomstandigheden en dit met specifieke vergoedingsprijzen voor de zaadteelt van Italiaans- en Engels raaigras.

Op 28/08/2018 kreeg Agrisemza de bevestiging dat deze vraag ingewilligd werd.

Alle schadedossiers met officiële aangifte van graszaadvermeerdering van 2016 die nog niet gevalideerd zijn zullen automatisch herzien worden en er zal eerstdaags een nieuw voorstel van vergoeding toegestuurd worden. De dossiers die reeds gevalideerd zijn en waar als gevolg van deze beslissing een ander vergoeding mogelijk is, moeten zelf binnen de maand na de validatie bezwaar indienen en vragen om herberekening.

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken