Varkenspestepidemie is, na in Bulgarije, ook in China in opmars

Varkens

De Afrikaanse varkenspest dook vorige week al op in Bulgarije, terwijl het land aan een 133 kilometer lange afsluiting langs de grens bouwt na de uitbraak in Roemenië. Ook in China maakt de varkenspest slachtoffers. Zondag zijn er meer dan 38.000 varkens afgemaakt in een poging om de varkenspest in het land in te dijken. China is de grootste producent van varkensvlees wereldwijd, maar kampt met een snel uitbreidende variant van de Afrikaanse varkenspest.

Edition numérique des abonnés

Duitsland maakt 340 miljoen vrij voor door droogte getroffen landbouwers

Droogte

De Duitse regering maakt 340 miljoen euro vrij voor schadevergoedingen aan de landbouwers die te lijden hebben onder vier maanden van een onuitgegeven droogte. Die droogte bedreigt door heel het land het voortbestaan van 10.000 landbouwbedrijven, aldus de regering. De federale overheid voorziet tussen de 150 en 170 miljoen euro, de deelstaten moeten in het resterende bedrag voorzien.

Argentijns minister voor Landbouwindustrie Luis Etchevehere (centraal), Duits federaal minister voor Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming Julia Klockner (rechts) en de minister van Landbouw van de Verenigde Staten Sonny Perdue tijdens de G-20 landbouwtop in Buenos Aires op 28 juli 2018.

Landbouwministers G20 roepen op tot open multilaterale handel

Buitenland

De ministers van Landbouw van de G20 roepen op tot een “open multilaterale handel”. Zo hopen ze de honger de wereld uit te helpen, nu de mondiale vraag naar voedingswaren toeneemt. De landbouwministers sloten zaterdag in Buenos Aires een twee dagen durende top af.

Edition numérique des abonnés

Voordeel halen uit de oprukkende stad

Buitenland

Is er straks nog platteland? Steden dijen uit. Daarbij duwen stadsontwikkelaars de groene gordels verder en verder weg. De leefbaarheid van de stad lijdt daaronder. Stadslandbouw moet oplossingen bieden. “Eén van onze klanten is een Chinese vastgoedontwikkelaar, die verplicht is om voedselproductie te voorzien in zijn stadsuitbreidingsplannen”, illustreert Meiny Prins, CEO van tuinbouwtoeleverancier Priva.

Edition numérique des abonnés

Landbouw in Polen en Baltische staten kreunt onder droogte

Granen

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft woensdag gewaarschuwd voor "aanzienlijke verliezen" bij de graanoogst door droogte. De regering zoekt naar mogelijkheden om de getroffen landbouwers te steunen. De sector wordt getroffen door droogte en ongewone hitte. De Baltische buurlanden lijden ook. Letland kondigt donderdag mogelijk de noodtoestand af, aldus het agentschap BNS.

Duitsland veroordeeld voor nitraat in grondwater

Akkerbouw

Het Europees Hof van Justitie heeft Duitsland veroordeeld omdat de regering te weinig heeft gedaan om het nitraatgehalte in het grondwater terug te dringen. De nitraatvervuiling komt vooral door het gebruik van kunstmest in de landbouw in het grond- en oppervlaktewater terecht.

De I&R-registratie klopt bij relatief veel veehouders niet.

Nederlandse rundveefraude valt mee

Melkvee

Geen duizenden maar hooguit een paar honderd melkveehouderijen in Nederland hebben mogelijk gefraudeerd met de registratie van vee. Dat rapporteert landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Nog 400 bedrijven zijn geblokkeerd terwijl 1.800 bedrijven die eerder op slot gingen, weer open zijn.

Edition numérique des abonnés

Rusland verbiedt invoer vlees uit Brazilië

Veeteelt

Rusland verbiedt vanaf 1 december voor onbepaalde duur de invoer van rund- en varkensvlees uit Brazilië. Het Russische voedselagentschap trof naar eigen zeggen verboden groeihormonen aan in het vlees, die de gezondheid van de consument kunnen schaden.

Relatief veel varkensvlees gaat naar het Verenigd Koninkrijk.

Harde Brexit doet agrarische handel pijn

Economie

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk straks handel drijven op basis van WTO-afspraken alleen, is dat een doemscenario. Onder de meest getroffen sectoren zijn de vleesveehouderij, varkenshouderij en zuivel, maar ook de export van groente en fruit krijgt klappen.

Edition numérique des abonnés

Belgische Conferencepeer verleidt Indiase smaakpapillen

Economie

Woensdag stond de Conferencepeer op het menu tijdens het vijfdaagse staatsbezoek van ons vorstenpaar aan India. Hoewel de appel er al enkele jaren op de markt is, wordt de peer in het land nog beschouwd als iets exotisch. Verschillende Belgische bedrijven willen daar verandering in brengen.

Edition numérique des abonnés

Frankrijk tegen voorstel om vergunning glyfosaat met vijf jaar te verlengen

Akkerbouw

De Franse regering is tegen het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Frankrijk wil de verlenging beperken tot drie jaar, zei de Franse leefmilieuminister Nicolas Hulot woensdag op radio RMC en tv-zender BFM. Donderdag bespreken de EU-lidstaten het dossier. "Wij zullen tegenstemmen", zei Hulot.

Edition numérique des abonnés

Geert Bourgeois ziet opportuniteiten voor landbouw op Indiase markt

Economie

Geert Bourgeois is ervan overtuigd er "enorm veel opportuniteiten" zijn op de Indiase markt. Dat heeft de Vlaamse minister-president dinsdag gezegd in New Delhi in de marge van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde.

Edition numérique des abonnés

Een goede olijvenoogst in Europa

Akkerbouw

De olijvenoogst is dit jaar erg goed in de meeste Zuid-Europese landen. Ondanks een schadelijke bacterie die steeds verder oprukt, kunnen landen als Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk veel meer olijfolie produceren.

“Voor weidegang zijn er gewoon te veel dieren. De stallen zijn erop gebouwd om veel daglicht binnen te laten”, legt Pavel Novotný uit.

Toekomstgericht melken met een communistisch verleden

Melkvee

In Zuid-Bohemen, net boven de grens met Oostenrijk, bevindt zich het Middeleeuwse stadje Ceský Krumlov. Naast wel heel erg veel Chinese toeristen vind je er ook de grootste Tsjechische melkverwerker, en de enige die werkt met louter Tsjechisch kapitaal. Internationale bedrijven als Lactalis en Nestlé doen vergeten dat hier ooit het communisme heerste. Wat wel nog communistische sporen draagt, is de grootschalige melkveehouderij.

‘Bosloonwerker’ Kari Virtanen gaf in een bos in het zuiden van Finland een demonstratie met de 8H GT Harvester van Logset.

Wat levert de Finse bosbouw op?

Actueel

Het grootste exportproduct dat de Finnen verbouwen is ... hout. Niet minder dan drie kwart van het Finse grondgebied is ingenomen door bossen. Traditioneel zijn de landbouwers in Finland ook boseigenaars. Bosbouw zorgt er voor een belangrijke tweede bron van inkomsten.

Edition numérique des abonnés

Fipronilcrisis veroorzaakte in Nederland 65 tot 75 miljoen euro schade

Pluimvee

In Nederland heeft de besmetting van pluimvee met fipronil voor 65 tot 75 miljoen euro schade veroorzaakt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

Edition numérique des abonnés

Brie en camembert opnieuw welkom in China

Actueel

Zachte en schimmelkazen zoals camembert, brie en roquefort zijn opnieuw welkom in China. De Chinese autoriteiten begonnen bijna twee maanden geleden totaal onverwacht dergelijke kazen te blokkeren.

Gedeeltelijk zicht op de kaasmakerij, waarin zich meer bepaald het kaasvat en de machine om de kaas in vormen te gieten bevinden en ook de pers en de roosters om de wrongel te snijden.

Saint-Nectaire: melken en meteen kaas produceren

Melkvee

Gaëlle en Eric Constantin maken heel het jaar door de Saint-Nectaire fermierkaas en verkopen het grootste deel ervan aan een rijpingsbedrijf. Nadat de kazen er verschillende weken en zelfs maanden in de kelder hebben gelegen,brengt het rijpingsbedrijf deze op de markt, hoofdzakelijk via supermarkten.

Op de Gaec de la Cheminée des Fées zal de hele veestapel binnenkort alleen bestaan uit bruine koeien, ten koste van de Montbéliardekoeien. Dit werd al in gang gezet in 2005.

Gaelle en Eric over hun kudde ‘Brune des Alpes’ in de Auvergne

Melkvee

Tot in 2005 hadden Gaelle en Eric Constantin een rundveestapel waarin Montbéliarde en Holstein gecombineerd werden. Toen hebben ze beslist om iets nieuws te proberen door hen geleidelijk aan te vervangen door dieren van het ras Brune des Alpes. De melk werd nog altijd geproduceerd om dezelfde reden als voorheen: voor de Saint-Nectaire, een populaire kaas, historisch gezien de eerste Beschermde Oorsprongsbenaming bereid op de boerderij op basis van koemelk in Europa.

Meest recent

Meest recent