Rusland verbiedt invoer vlees uit Brazilië

Veeteelt

Rusland verbiedt vanaf 1 december voor onbepaalde duur de invoer van rund- en varkensvlees uit Brazilië. Het Russische voedselagentschap trof naar eigen zeggen verboden groeihormonen aan in het vlees, die de gezondheid van de consument kunnen schaden.

Relatief veel varkensvlees gaat naar het Verenigd Koninkrijk.

Harde Brexit doet agrarische handel pijn

Economie

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk straks handel drijven op basis van WTO-afspraken alleen, is dat een doemscenario. Onder de meest getroffen sectoren zijn de vleesveehouderij, varkenshouderij en zuivel, maar ook de export van groente en fruit krijgt klappen.

conference peer

Belgische Conferencepeer verleidt Indiase smaakpapillen

Economie

Woensdag stond de Conferencepeer op het menu tijdens het vijfdaagse staatsbezoek van ons vorstenpaar aan India. Hoewel de appel er al enkele jaren op de markt is, wordt de peer in het land nog beschouwd als iets exotisch. Verschillende Belgische bedrijven willen daar verandering in brengen.

DSC_0525

Frankrijk tegen voorstel om vergunning glyfosaat met vijf jaar te verlengen

Akkerbouw

De Franse regering is tegen het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Frankrijk wil de verlenging beperken tot drie jaar, zei de Franse leefmilieuminister Nicolas Hulot woensdag op radio RMC en tv-zender BFM. Donderdag bespreken de EU-lidstaten het dossier. "Wij zullen tegenstemmen", zei Hulot.

outline-322481_960_720

Geert Bourgeois ziet opportuniteiten voor landbouw op Indiase markt

Economie

Geert Bourgeois is ervan overtuigd er "enorm veel opportuniteiten" zijn op de Indiase markt. Dat heeft de Vlaamse minister-president dinsdag gezegd in New Delhi in de marge van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde.

Een goede olijvenoogst in Europa

Akkerbouw

De olijvenoogst is dit jaar erg goed in de meeste Zuid-Europese landen. Ondanks een schadelijke bacterie die steeds verder oprukt, kunnen landen als Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk veel meer olijfolie produceren.

“Voor weidegang zijn er gewoon te veel dieren. De stallen zijn erop gebouwd om veel daglicht binnen te laten”, legt Pavel Novotný uit.

Toekomstgericht melken met een communistisch verleden

Melkvee

In Zuid-Bohemen, net boven de grens met Oostenrijk, bevindt zich het Middeleeuwse stadje Ceský Krumlov. Naast wel heel erg veel Chinese toeristen vind je er ook de grootste Tsjechische melkverwerker, en de enige die werkt met louter Tsjechisch kapitaal. Internationale bedrijven als Lactalis en Nestlé doen vergeten dat hier ooit het communisme heerste. Wat wel nog communistische sporen draagt, is de grootschalige melkveehouderij.

‘Bosloonwerker’ Kari Virtanen gaf in een bos in het zuiden van Finland een demonstratie met de 8H GT Harvester van Logset.

Wat levert de Finse bosbouw op?

Actueel

Het grootste exportproduct dat de Finnen verbouwen is ... hout. Niet minder dan drie kwart van het Finse grondgebied is ingenomen door bossen. Traditioneel zijn de landbouwers in Finland ook boseigenaars. Bosbouw zorgt er voor een belangrijke tweede bron van inkomsten.

i0039

Fipronilcrisis veroorzaakte in Nederland 65 tot 75 miljoen euro schade

Pluimvee

In Nederland heeft de besmetting van pluimvee met fipronil voor 65 tot 75 miljoen euro schade veroorzaakt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

cheese-1419561_960_720

Brie en camembert opnieuw welkom in China

Actueel

Zachte en schimmelkazen zoals camembert, brie en roquefort zijn opnieuw welkom in China. De Chinese autoriteiten begonnen bijna twee maanden geleden totaal onverwacht dergelijke kazen te blokkeren.

Gedeeltelijk zicht op de kaasmakerij, waarin zich meer bepaald het kaasvat en de machine om de kaas in vormen te gieten bevinden en ook de pers en de roosters om de wrongel te snijden.

Saint-Nectaire: melken en meteen kaas produceren

Melkvee

Gaëlle en Eric Constantin maken heel het jaar door de Saint-Nectaire fermierkaas en verkopen het grootste deel ervan aan een rijpingsbedrijf. Nadat de kazen er verschillende weken en zelfs maanden in de kelder hebben gelegen,brengt het rijpingsbedrijf deze op de markt, hoofdzakelijk via supermarkten.

Op de Gaec de la Cheminée des Fées zal de hele veestapel binnenkort alleen bestaan uit bruine koeien, ten koste van de Montbéliardekoeien. Dit werd al in gang gezet in 2005.

Gaelle en Eric over hun kudde ‘Brune des Alpes’ in de Auvergne

Melkvee

Tot in 2005 hadden Gaelle en Eric Constantin een rundveestapel waarin Montbéliarde en Holstein gecombineerd werden. Toen hebben ze beslist om iets nieuws te proberen door hen geleidelijk aan te vervangen door dieren van het ras Brune des Alpes. De melk werd nog altijd geproduceerd om dezelfde reden als voorheen: voor de Saint-Nectaire, een populaire kaas, historisch gezien de eerste Beschermde Oorsprongsbenaming bereid op de boerderij op basis van koemelk in Europa.

Meest recent

Meest recent