Startpagina Economie

Met software pesticidegebruik verminderen

Het Belgische softwarebedrijf Avia-GIS heeft een EU-subsidie van €1,6 miljoen gekregen om het softwarepakket VECMAP te commercialiseren. Dat is een risicokaart voor ziekten die worden overgedragen door vectoren, zoals de tijgermug, malaria, lyme of zika. De software kan ook worden gebruikt voor het tegengaan van pesticidegebruik.

Leestijd : 2 min

In aanwezigheid van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) vierde het bedrijf Avia-GIS in Antwerpen het behalen van een Europese subsidie van 1,6 miljoen euro. Uit 1.300 inzendingen behaalde het bedrijf de 27ste plaats. De software, ontwikkeld met behulp van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, is een hulpmiddel voor onderzoekers om in grote gebieden de aanwezigheid van ziektedragers te bepalen. "De procedure tot op vandaag om vast te stellen of een bepaalde streek een risicogebied is voor een ziekte zoals bijvoorbeeld malaria, is kostelijk, traag en weinig nauwkeurig", zegt CEO Guy Hendrickx.

"Na jaren onderzoek hebben we met VECMAP voor de eerste keer wereldwijd een methode ontwikkeld die snel en gedetailleerd een risicoberekening kan maken voor ziektes zoals bijvoorbeeld de tijgermug."

De software zal ook in de bedrijfswereld gebruikt kunnen worden, meer bepaald om het gebruik van pesticiden in de landbouw drastisch terug te dringen. "Vandaag wordt binnen de EU bijna 400.000 ton aan pesticiden gebruikt", zegt Hendrickx. "Hele gebieden worden letterlijk uitgerookt met pesticiden. Maar met VECMAP kunnen we exact broeihaarden van ziektedragers kunnen bepalen." Hij verwacht dat op lange termijn het aantal pesticiden op Europees niveau kan gereduceerd worden tot 30 à 40 procent van het huidige gebruik." Avia-GIS wil binnen vijf jaar 3.200 bedrijven en 3.600 lokale overheden bedienen met de software. Dankzij de Europese subsidie en bijkomende investeringen verwacht het bedrijf een vertienvoudiging van de jaarlijkse omzet en een verviervoudiging van de het aantal werknemers, dat nu 15 bedraagt.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken