Startpagina Mechanisatie

West-Vlaams gouverneur Decaluwé vraagt aandacht voor modder op de weg

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil het aantal ongevallen te wijten aan modder op de weg, terugdringen. Onder meer tractoren werpen in het najaar tijdens de oogstperiode vaak modder op de wegen, wat zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Decaluwé stelde daarom maandag in Oostkamp de campagne "Modder op de weg", die al bestaat van 2002, voor.

Leestijd : 1 min

Het is al voor de achttiende keer dat West-Vlaanderen en de provinciegouverneur deze campagne organiseren. Die werd indertijd opgericht na een reeks zware ongevallen in de Westhoek te wijten aan modder op de wegen. Sensibiliseren blijft nodig, want jaarlijks gebeuren er nog altijd ongevallen door opgeworpen modder. De gouverneur kan al rekenen op de steun van 35 West-Vlaamse gemeenten en de betrokken politiezones; ook honderden landbouwbedrijven doen mee aan de actie. Er kunnen nog altijd gemeentebesturen en bedrijven aansluiten.

Gemeenten kunnen zich engageren door bijvoorbeeld infoavonden te organiseren of een infoloket op te richten. Er worden ook specifieke signalisatieborden ter beschikking gesteld, zodat landbouwers de bestuurders kunnen waarschuwen wanneer ze over bevuilde landelijk wegen rijden. De landbouwers engageren zich op hun beurt ook om vuile wegen zo snel mogelijk weer schoon te vegen. Wie dat niet doet, riskeert een proces-verbaal. Tegelijkertijd vraagt Decaluwé ook hoffelijkheid van de bestuurders en rekent hij op aangepast rijgedrag als de wegen er modderig bij liggen. De actie loopt nog tot eind dit jaar.

BELGA

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken