Startpagina Economie

Schauvliege: grondaankopen een kwestie van marktwerking

Landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) vindt de aan- en verkoop van landbouwgrond een kwestie van marktwerking, waar de overheid niet direct in kan ingrijpen. Waar de overheid volgens haar wel wel op kan sturen, is rechtszekerheid; het inkleuren van landbouwgrond opdat het niet kan overgaan op een andere bestemming. Daarnaast wordt de pacht aangepakt en wil de overheid samenwerking van boeren ondersteunen.

Schauvliege ging deze week in antwoord op vragen van Vlaams Parlementsleden Bart Caron (Groen) en Jos De Meyer (CD&V) in op de markt voor landbouwgrond. “Op welke wijze kan de drift van de prijzen van landbouwgrond onder controle worden gehouden?”, vroeg Caron. Aanleiding voor de vraag is een bericht dat de prijs van landbouwgronden in vijf jaar tijd met 27% is gestegen. Dat blijkt uit een analyse van de Belgische notarisfederatie.

“Moet de overheid hierbij een rol spelen,” ging Caron verder. “Bijvoorbeeld via een voorkooprecht van landbouwgrond...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken