Startpagina Varkens

‘Juist jachtverbod nodig in strijd tegen Afrikaanse varkenspest’

Het is geen goed idee om op het volledige Belgische grondgebied everzwijnen gecontroleerd af te schieten. Wie de Afrikaanse varkenspest wil tegengaan, roept eerder een jachtverbod af. Dat stelt Jelle Van den Berghe, docent natuurbeheer, soortenbeheer en biodiversiteit aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Het Vlaams Agrarisch Centrum hoopt dat nu werk gemaakt zal worden van een vaccin.

Leestijd : 3 min

Het Algemeen Boerensyndicaat riep eerder op tot afschot. Het grotere Boerenbond heeft nog geen verklaring afgegeven terwijl het Vlaams Agrarisch Centrum (VAC) als kleine belangenorganisatie denkt dat massaal afschieten onhaalbaar is en vermoedelijk maatschappelijk onverantwoord. Het VAC roept op in te zetten op (marker-) vaccins. Daarbij zou de farmaceutische industrie heel snel een vaccin moeten ontwikkelen - want dat is er nu niet- en zou dat moeten worden uitonderhandeld met handelspartners.

De aanleiding is de vondst van Afrikaanse varkenspest bij twee everzwijnenkadavers in Etalle, in de provincie Luxemburg. Waarom het virus is overgekomen van Oost-Europa naar ons land is onduidelijk, maar al langer wordt gewaarschuwd dat na de zomer veel Oost-Europese arbeidskrachten terugkeren naar West-Europa. Niet zelden nemen ze voor hun land typische vleeswaren mee.

Het Algemeen Boerensyndicaat één na grootste boerenorganisatie- de op wil op het volledige Belgische grondgebied de everzwijnen gecontroleerd afschieten "Bijzonder onverstandig", zegt Jelle Van den Berghe, docent natuurbeheer, soortenbeheer en biodiversiteit aan de PXL Hogeschool in Hasselt. "Er zijn genoeg wetenschappelijke studies die precies het tegendeel beweren: we moeten een volledige jachtstop op everzwijn invoeren."

De Afrikaanse Varkenspest is een gigantische bedreiging voor de miljoenen varkens in ons land. Toch vindt Van den Berghe de reactie van het Algemeen Boerensyndicaat en de jachtsector zeer zorgwekkend. "Als deze crisis niet verstandig wordt aangepakt dreigen massale ruimingen, terugroepacties van vlees uit de winkelrekken en de bijhorende tientallen, zo niet honderden miljoenen euro aan schade voor de sector en dus ook voor de overheden die in dergelijke gevallen vaak compenseren", beweert hij.

Langdurige overdracht

"Het virus dat de Afrikaanse varkenspest veroorzaakt, is hardnekkig en kan tot 18 maanden nadat een dier is gedood nog de ziekte overdragen. Daarom moeten zowel de jacht- als de varkenssector erg voorzichtig zijn: een spatje bloed op een jeep tijdens de jacht of een stukje hesp van een besmet dier dat bij varkens of everzwijnen geraakt, kan de ziekte verspreiden. Eigenlijk moeten we de everzwijnen zoveel mogelijk met rust laten zodat ze diep in hun bossen blijven. Als je de jacht opent, gaan de dieren zich verspreiden en wordt de dreiging voor een grote epidemie alleen groter."

Afrikaanse Varkenspest is een ziekte die haar oorsprong heeft in Sub-Sahara-Afrika en die zich de laatste jaren via de Kaukasus een weg heeft gebaand naar Europa. Zowel varkens als everzwijnen zijn vatbaar voor de besmettelijke en bijna steeds dodelijke aandoening. Voor de mens is er geen enkel risico. "Wetenschappelijke studies tonen aan dat de verspreiding van het virus dat verantwoordelijk is voor de Afrikaanse varkenspest op verschillende manieren gebeurt", aldus Van den Berghe.

"Natuurlijke verspreiding van everzwijn op everzwijn is er daar slechts één van, en absoluut niet de belangrijkste. Onderzoeken, onder andere van de universiteit van Wageningen, tonen aan dat het veeleer menselijke handelingen van de landbouwsector en de jachtsector zijn, die het virus razendsnel verspreiden. Denk aan dierentransporten, vleestransporten en mesttransporten door de landbouwsector, en zeker ook jagers die vanuit Vlaanderen gaan jagen in Wallonië, Duitsland of nog verder naar het oosten, vanwaar ze via het meegebrachte vlees of slecht ontsmette materialen zoals messen, vleeshaken, kruiwagens, hun 4x4, hun kledij, schoenen en zelfs hun jachthonden de ziekte zeer makkelijk kunnen importeren", zegt hij.

Top-autoriteit

"Dr. Klaus Depner van het Duitse Instituut voor Epidemiologie, een top-autoriteit op dit vlak, pleit heel erg duidelijk voor een totaal jachtverbod op everzwijn als respons op de uitbraken van Afrikaanse Varkenspest. Het risico op verspreiding via jachtpraktijken is gewoonweg te hoog. Bovendien veroorzaakt de jacht een hogere mobiliteit van everzwijnen: drijfjachten zorgen dat mogelijk besmette dieren zich verder gaan verspreiden in het landschap en zo in contact komen met landbouwdieren. Depners oproep tot 'rust in het bos' is noodzakelijk om de verspreiding van Afrikaanse Varkenspers tegen te gaan".

"Gelet op dit alles is de eerste reactie van ABS en HHV op Twitter bijzonder ongelukkig", besluit Van den Berghe. "Hun oproep om met het jachtgeweer, zogenaamd als 'enige remedie', de verspreiding van het virus tegen te gaan is precies het tegenovergestelde van wat wetenschappelijk gezien zou moeten gebeuren."

LBL-BELGA

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken