Startpagina Economie

Dag van de Landbouw in teken ondernemerschap

De Vlaamse minister voor Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) pleitte zondag bij de opening van de "Dag van de Landbouw" voor meer samenwerking tussen boeren en voor meer initiatieven om landbouw en burgers te verbinden. Wanneer de burger het verhaal achter zijn voedsel kent, dan is ze naar haar overtuiging sneller bereid een goede prijs te betalen. De Dag van de Landbouw, die extra aandacht vroeg voor de melkgeitensector, is volgens haar een goed middel daartoe.

Leestijd : 4 min

Op de Dag van de Landbouw stelden 44 land- en tuinbouwbedrijven hun deur open voor het grote publiek. Het is een initiatief van Boerenbond en de hieraan gelieerde Landelijke Gilden. De Dag van de Landbouw werd geopend op het melkgeitenbedrijf van Raf Van Hasselt en Karen Ceursters in het Antwerpse Loenhout. Dat is geen toeval. Volgens Schauvliege is het bedrijf maar ook de sector een mooi voorbeeld van ondernemerschap. Zeer veel bedrijven met melkgeiten zijn in de periode 2006-2015 opgestart omdat ze een marktkans zagen. Op dit moment telt de sector 60 bedrijven waarvan 13 biologisch boeren.

Sinds de start in 2012 met een 600-tal melkgeiten, is het bedrijf van Raf en Karen geleidelijk gegroeid naar 900 melkgeiten in 2016. Door middel van een nieuwe stal naast de bestaande stal, hebben ze in 2017 de volgende stap gezet in de richting van 1600 melkgeiten. Op dit moment melken ze zo’n 1200 geiten en hebben ze een 400 opfokgeiten. Ergens eind 2019 zullen ze naar verwachting op volledige capaciteit zitten. Om het evenement kracht bij te zetten werden randactiviteiten ontplooit, zoals een oldtimershow, demonstraties van schapendrijven en oude ambachten, een landbouwmachineshow, vendeliers en wimpeliers en zo meer.

Raf en Karen (groene shirts) waren gastheer en gastvrouw bij de opening van de Dag van de Landbouw.
Raf en Karen (groene shirts) waren gastheer en gastvrouw bij de opening van de Dag van de Landbouw. - JCB

Voor Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker is het bedrijf ook een voorbeeld van hoe een relatief groot, modern en ondernemend bedrijf toch een echt familiaal bedrijf kan zijn, gerund door mensen van vlees en bloed met de blik op de lange termijn. “In Vlaanderen zijn geen industriële landbouwbedrijven”, aldus De Becker, inhakend op kritiek van NGO’s op de vermeende grootschaligheid van bedrijven. Volgens haar is de wijze waarop een bedrijf geleid wordt bepalender dan de aantallen dieren.

DSC_0560
JCB

Geen varkenshouder

De drie varkenshouders die normaliter ook hun deurne hadden geopend bleven na overleg met het FAVV gesloten in verband met de vondst van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg. De Becker benadrukte dat het gesloten blijven voor de betrokken bedrijven, die al uitgebreide voorbereidingen hadden getroffen, zeer teleurstellend is - nog naast de zorg over de varkenspest- en bedankte hen voor hun inzet.

DSC_0563
JCB

Zondag werd bekend dat na de vondst van twee aan het virus bezweken everzwijnen onderzoek wordt gedaan naar nog eens drie dode everzwijnen. In de loop van volgende week wordt een uitslag verwacht van het laboratorium. Federaal landbouwminister Denis Ducarme maakte zaterdag bekend dat volgende week een interministeriële conferentie zal worden gehouden "om de uitwisseling van informatie te verbeteren en de samenwerking tussen verschillende entiteiten te versterken".

Kans besmetting varkenshouderij

De Becker zei in de kantlijn van de Dag van de Landbouw dat de kans dat het virus ook bij varkenshouderijen gevonden wordt volgens experten groot is. “We hopen allemaal dat het virus onze landbouw over slaat, maar het is nu alle hens aan dek. Landbouwers maar ook erfbetreders en overheid moeten er alles aan doen om de kans dat het virus zich verspreidt zo klein mogelijk te maken.” In haar toespraak zei ze ook dat zelfs nu al, zonder de uitbraak op onze bedrijven zelf, de export kan stilvallen. In veel exportcertificaten staat dat het exportland gevrijwaard moet zijn van varkenspest. China heeft de grens volgens De Becker al gesloten.

Droogte en klimaat

De Becker pleitte bij de bijeenkomst ook voor een tegemoetkoming na de droogte van de voorbije zomer. "Het KMI beschouwt de droogte als een uitzonderlijke situatie en volgens onze inschatting is ook aan de andere voorwaarden voldaan om te kunnen spreken over een landbouwramp", zegt De Becker. Volgens de Boerenbond moet de sector meer klimaatbestendig gemaakt worden. Dat kan onder andere door een slimme combinatie van wateropvang en waterbuffering in tijden van overvloed, om drogere perioden te overbruggen.”

Schauvliege zei dat het advies van het KMI duidelijk is en dat zodra is vastgesteld dat de totale schade boven een bepaalde grens uitkomt, ze naar de Vlaamse regering zal gaan om de compensatie geakkordeerd te krijgen.

Voor het eerst vindt dit jaar gelijktijdig met de "Dag van de Landbouw" ook de "Openvelddag" plaats: CSA-netwerk Vlaanderen zet Community Supported Agriculture of gemeenschapslandbouw in de kijker. Dat is een vorm van samenwerking tussen burgers en landbouwers, waarbij de consument een vaste jaarlijkse bijdrage betaalt om de productiekosten van een landbouwbedrijf te dekken.

DSC_0588
JCB

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken