Startpagina Schapen

Schapenhouderij: kunnen we de seizoensgebondenheid doorbreken?

In onze klassieke schapenhouderij worden de ooien gedekt in het najaar (augustus-november) en de lammeren worden in het voorjaar geboren. En zo loopt het jaar na jaar. Maar kan het ook anders? Want een ooi is eigenlijk maar 8 van de 12 maanden productief. Het antwoord is ja, maar…

De bronst- of oestrusperiode bij het schaap is afhankelijk van de daglengte. Met een zekere vertraging (1 à 3 maand) luidt het verkorten van de daglengte de bronstperiode in. Tijdens deze periode komt de ooi om de 17 dagen in bronst. Wordt ze drachtig dan worden na gemiddeld 145 dagen de lammeren geboren. Klassiek worden ze minstens 100 dagen door de moeder gezoogd. Nadien kan de ooi een drietal maanden recupereren vooraleer ze terug gedekt wordt.

In het voorjaar valt, door het lengen van de dagen ( na 21 december) terug met een zekere vertraging, de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Schapen

Het herkauwproces en mogelijke probleemsituaties bij schapen

Schapen Schapen zijn herkauwers. Dat betekent dat ze via een complex magensysteem cellulose- en vezelrijke planten kunnen benutten om zich te voeden. We gaan in dit artikel dieper in op hoe dit verteringsproces verloopt, maar ook op eventuele problemen die we als veehouder kunnen ervaren als er bij de vertering iets verkeerd loopt, zoals groenkauwen of enterotoxaemie.
Meer artikelen bekijken