Startpagina Varkens

"Negen kansen op tien dat oorzaak bij transport moet gezocht worden"

Zoals dat in 2017 het geval was in Tsjechië, ligt de oorsprong van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van de provincie Luxemburg negen kansen op tien bij het transport. Dat zei Waals minister van Landbouw René Collin (cdH), na het onderhoud met de Europese autoriteiten dat hij maandag samen met zijn federale collega Denis Ducarme had.

Leestijd : 2 min

"Alle lidstaten moeten gesensibiliseerd worden over de gevaren van transporten. De controles door de douane moeten worden opgevoerd en de transporteurs moeten via hun federaties gesensibiliseerd worden", verklaarde Collin. Hij benadrukte dat het virus meerdere maanden aanwezig blijft in voedsel zoals worsten en zelfs tot twee jaar in diepgevroren vlees. Een stuk van een besmet broodje kan een uitbraak veroorzaken. Het dossier zal ter sprake komen op de informele ontmoeting van de Europese landbouwministers volgende week in Oostenrijk, kondigde Denis Ducarme (MR) aan.

Vertrouwen van de kopers niet schaden

De ministers wezen erop dat geloofwaardigheid en de goede samenwerking van de Belgische overheid met Europa onontbeerlijk zijn in dit dossier om het vertrouwen van de kopers niet te schaden. Eenmaal het Belgisch actieplan goedgekeurd is, kan ons land rekenen op Europese steun. Woensdag buigt een interministeriële conferentie zich over de inhoud van het plan, maar de meeste maatregelen zijn reeds genomen, verklaarden Collin en Ducarme. De Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor de mens, maar dodelijk voor varkens. De varkenssector is in België goed voor 15.000 jobs, merkte minister Ducarme op. Vandaag "hebben we geen aanwijzingen dat de sector niet gezond is", benadrukte Ducarme, maar er zijn aanwijzingen dat de zenuwachtigheid bij de buitenlandse handelaars groeit. Waals minister Collin kondigde aan dat hij contact zal opnemen met de Waalse houtsector nu er in de beschermingszone van 63.000 hectare een circulatieverbod geldt.

Everzwijnen uitroeien

Eens de zones vastgelegd zijn, zullen de everzwijnen er moeten worden uitgeroeid, erkende Collin voor wie ook buiten de beschermingszone stalen moeten genomen worden van everzwijnen, gezien de grote populatie van de dieren in Wallonië. Hij wil ook komaf maken met praktijken waarbij jachthouders jagers beboeten die vruchtbare vrouwtjes doodschieten. De jachthouders zullen ook ingeschakeld worden bij het testen van zieke everzwijnen en van kadavers.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken