Startpagina Melkvee

ILVO: methaanuitstoot melkkoeien kan met derde omlaag

Wetenschappers van het ILVO kunnen de methaanuitstoot van melkkoeien met een derde doen dalen. Dat blijkt uit onderzoek dat het instituut de voorbije vier jaar heeft uitgevoerd. De dieren krijgen een aangepast rantsoen, voederadditieven en hun levenscyclus wordt aangepast. "De resultaten zijn opmerkelijk", zegt woordvoerder Greet Riebbels. "Tegenover één liter melk staat er op termijn dus minimaal één derde minder methaanuitstoot van de koe."

Leestijd : 2 min

Het ILVO wil met het onderzoek, dat aan Vlaams minister van landbouw Joke Schauvliege (CD&V) is overgemaakt, de melk een stuk klimaatvriendelijker laten produceren. In Vlaanderen is de hele landbouw verantwoordelijk voor 8 procent van de totale broeikasgas-uitstoot, die uiteindelijk de klimaatopwarming veroorzaakt. Binnen die 8 procent is er een verdeling van 49 procent methaan, 26 procent CO2 en 25 procent lachgas. Methaan is quasi uitsluitend afkomstig van herkauwers zoals koeien en schapen.

De melkkoeien werden de voorbije 4 jaar in de proefstal onderworpen aan heel wat metingen, individueel en in groep. Het succes van de reductie ligt in de combinatie van drie aanpassingen. De melkkoeien kregen een aangepast rantsoen waarbij het deel sojaschroot werd vervangen door bierdraf en koolzaadschroot. Die ingreep doet de methaanuitstoot terugvallen met 15 procent. Een toevoeging van een voedersupplement dat inwerkt op de methanogene bacteriën in de eerste maag zorgt voor een bijkomende reductie. "We hebben een 15-tal producten getest. Het beste resultaat is te danken aan een molecule ontwikkeld door de internationale additieven- en vitamineproducent DSM", zegt Nico Peiren van ILVO. Daar registreren we verlagingen van makkelijk 20 tot 25 procent, zonder verzwakkend effect bij langdurig gebruik.

Het product is momenteel nog niet op de markt. Tot slot raadt ILVO de boeren aan om hun nieuwe koeien een eerste keer te laten kalven op iets jongere leeftijd, 24 in plaats van 26 maanden. En een koe kan door een grotere zorgvuldigheid langer fit gehouden worden. Zo hoef je als melkveehouder minder jonge dieren te kweken, omdat je vervangingspercentage lager ligt. Dat kan ook een reductie van 11 procent betekenen. ILVO wil verder inzetten op studies rond methaanreductie bij melkkoeien. Ook de effecten van methaanreductie-technieken op niet-lacterende runderen wordt verder onderzocht.

BELGA

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken