Startpagina Economie

Amerikaanse soja verdringt Braziliaanse soja

Niet Brazilië maar de VS is nu hofleverancier van soja in de EU. In de 12 weken tot en met midden-September was Amerikaanse soja goed voor 52% van de importen van de EU. Vorig jaar lag het marktaandeel van de VS amper op 25%. De groei volgt op specifieke soja-beloftes die de EU in juli deed aan de regering-Trump - maar is er niet per se een gevolg van. Ngo’s die kritisch zijn op soja uit landen waar ontbost wordt, kunnen tevreden zijn.

Leestijd : 2 min

Brazilië is al jaren de grootste leverancier van soja aan de EU. De ingevoerde soja wordt met name gebruikt door de Europese mengvoerindustrie. Soja uit het Zuid-Amerikaanse land is niet onomstreden, omdat de productie gepaard zou gaan met ontbossing en het schenden van rechten van inheemse volkeren. Wat betreft de VS bestaat die zorg niet. De ‘shift’ naar de VS zal in dat opzicht voor Ngo’s misschien tevreden stellen, al is hun hogere doel nog altijd dat de EU op termijn zelf in haar eiwitbehoefte voldoet.

Het volume Amerikaanse soja lag met 1,47 miljoen ton 133 % hoger dan in de corresponderende periode vorig jaar. Waar de VS in de afgelopen maanden tekende voor een marktaandeel van 52 %, was Brazilië goed voor 40 %. De overige soja die wordt ingevoerd, komt met name uit Argentinië, Uruguay en Paraguay. De EU is na China ‘s werelds grootste markt voor soja. Op jaarbasis koopt de EU circa 35 miljoen ton, waarvan het grootste deel via de Rotterdamse haven binnen komt.

De Europese Commissie communiceert de percentages met graagte via alle sociale media kanalen en in een persbericht. De boodschap lijkt vooral aan de VS gericht: zie, we komen de afspraken na. De soja-belofte was onderdeel van een compromis dat Jean-Claude Juncker in juli met president Donald Trump sloot. De VS dreigde de EU met hoge importtarieven als de EU niet haar markt onverkort en volledig zou openstellen voor Amerikaanse auto’s. Een handelsoorlog werd ter nauwer nood afgewend.

Handelsoorlog China

Toch is het de vraag of de afspraken Juncker maakte echt de oorzaak zijn van de toenemende soja-importen uit de VS. De VS is in een handelsoorlog met China verwikkeld. De landen stelden achtereenvolgens hoge importtarieven in op producten. De VS lijkt vooral de Chinese industrie te willen raken, terwijl China vooral de landbouw pijn doet. Veel landbouwers stemden Trump, en voor de VS zijn landbouwexporten naar China van groter belang dan de export van industriegoederen.

Door deze marktontwikkeling is de VS nadrukkelijk op zoek naar andere afnemers voor haar soja. Afnemers weten dat de Amerikanen de soja nauwelijks meer winstgevend kwijt kunnen op hun voorheen belangrijkste markt. De EU heeft geen importtarieven voor soja, en dus lijkt de toename van importen uit de VS vooral gevolg van het feit dat de Amerikanen de soja noodgedwongen goedkoop aanbieden.

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken