Startpagina Tuin

Viooltjes en chrysanten zorgen nog volop voor kleur in de tuin en op het terras

De zomer van 2018 wordt legendarisch. Zoals de ‘oudere’ generatie nu, 40 jaar later, nog spreekt van de uitzonderlijke zomer van 1976, zo zal men binnen 40 jaar nog spreken van de zomer van 2018. Ook deze week kregen we als afsluiter nog hoge temperaturen, maar vandaag, 21 september, begin van de herfst, zetten we er onherroepelijk een punt achter.

Leestijd : 4 min

En hoe mooi de zomer ook was, voor professionele tuinders en landbouwers was de afgelopen zomer zeer stresserend. De droogte zorgde ervoor dat ze dag en nacht bezig waren om de planten van voldoende vocht te voorzien. En ook de planten in bakken en potten hadden het zwaar te verduren en veel van deze planten hebben hun beste tijd nu wel gehad. Maar niet getreurd, want nu zijn de herfstbloeiers (Hebe veronica, Calluna, Sedum, Echinacea…) aan de beurt. Wie een bezoekje brengt aan de markt of het tuincentrum zal versteld staan van de grote keuze aan bloeiende planten. Wie het zomerse gevoel nog enkele maanden wil verlengen, heeft dus keus te over. Vandaag zetten we twee klassieke najaarsbloeiers in het najaarszonnetje.

Viooltjes: bloeiend de winter tegemoet

Viooltjes zorgen met hun frisse kleuren nog tot diep in het najaar en met wat geluk zelfs tot in het voorjaar voor onophoudelijke bloei.

Viooltjes (Viola) zijn een geslacht uit de viooltjesfamilie (Violaceae). Dit geslacht telt ongeveer 400 soorten die voornamelijk voorkomen in de gematigde streken. De meeste van deze soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Viooltjes zijn in de regel een- of tweejarig, alhoewel sommige soorten over wortelstokken beschikken en dus kunnen beschouwd worden als vaste planten. Ook in België kunnen we nog vaak botanische of “wilde” viooltjes tegenkomen. Zo ook het driekleurig viooltje ( Viola tricolor ), een belangrijke voorouder van de moderne veelkleurige viooltjes. Dit plantje is meestal eenjarig, maar gedraagt zich soms als een kort levende vaste plant en bloeit van april tot oktober met kleine bloemetjes.

Als tuin- of potplant

De normale bloeiperiode van de gekweekte viooltjes valt ergens tussen maart en september. Door het vroeger of later te zaaien kunnen kwekers nu ook bloeiende viooltjes aanbieden in het najaar. Deze viooltjes bloeien vanaf nu tot diep in de winter. Viooltjes groeien goed bij lage temperaturen. Bij gemiddelde temperaturen lager dan 6° C. wordt de bloei geremd, maar wanneer de temperatuur terug oploopt, gaat de bloei hernemen.

Viooltjes doen het zeer goed in de tuin, maar ook in potten en bakken. Omdat in het najaar de groei toch wat minder is, worden de plantjes voor een mooi effect, het best voldoende dicht bij elkaar geplant. Als ze geplant worden in een kwalitatief goede potgrond of in een normale, niet te droge tuingrond, vragen ze verder geen bijzondere aandacht. Wel bloeien ze langer als de uitgebloeide bloemetjes regelmatig worden verwijderd. Geef ze in droge periodes regelmatig water, zodat de potgrond nooit volledig uitdroogt. Viooltjes zijn makkelijke en dankbare planten, het moeilijkste is vaak de keuze te maken uit het grote aanbod van kleinbloemige en grootbloemige violen in alle kleuren van de regenboog, gaande van effen koel blauw tot warm geel, en in alle denkbare kleurcombinaties.

Potchrysanten zijn van nature echte herfstbloeiers

Chrysanten hebben hun imago niet echt mee. Omdat ze pas laat op het jaar bloeien, werden en worden ze vaak gekweekt om rond de periode van Allerheiligen de begraafplaatsen op te fleuren. Jammer genoeg zijn ze niet winterhard en sneuvelen ze vaak al enkele dagen later als gevolg van de eerste echte nachtvorst. Jammer, want wie nu een chrysant koopt en ze goed verzorgt kan nog wekenlang genieten van hun rijke bloei, samen met wat afgerijpte maïskolven en enkele pompoenen toveren ze een verloren hoekje om in een prachtig herfsttafereeltje.

Kortedagplant

Van nature is de chrysant een kortedagplant, dergelijke planten vormen alleen bloemknoppen wanneer de nachten langer worden dan de dag en bloeien dus per definitie in de herfst, en het is precies aan deze eigenschap dat de potchrysant zijn populariteit dankt als kerkhofbloem. Om het verkoopseizoen te verlengen (de laatste jaren is de chrysant al vroeg in de zomer verkrijgbaar), gaat men in gespecialiseerde kwekerijen de chrysanten verduisteren. Dit gebeurt zowel in de serre voor snijchrysanten als in de vollegrond voor potchrysanten, door de planten af te dekken met niet doorschijnende doeken of plastiekfolie. Door kunstmatig de duisternis te verlengen tot meer dan 13 uur gaan de planten bloemknoppen vormen. Wanneer de eerste bloemknoppen opengaan, kan met verduisteren gestopt worden, op die manier kan men al in de zomermaanden bloeiende potchrysanten te koop aanbieden.

Zo geniet je langer van je chrysant

-Geef regelmatig water. Op de kwekerij staan de planten vastgeworteld in de grond of op de containermat en worden ze regelmatig begoten. De verhouding plant-pot vraagt om een regelmatige gietbeurt.

-Koop planten waarvan de knoppen voldoende geopend zijn, 'rauwe' planten (niet kleurtonend) komen in de tuin of op het terras vaak moeilijk tot volle bloei.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken