Startpagina Tuin

Mulchen: bodembedekking houdt de grond gezond

We hebben het graag netjes in de tuin en het voorjaar is het moment om ook hier grote schoonmaak te houden. Borders worden geharkt en gewied en alles wat nog rest van afgevallen bladeren en takjes wordt netjes opgeruimd. Het oogt zo mooi maar een onbedekte bodem is een ideale groeiplaats voor onkruidzaden en is onderhevig aan erosie, afspoeling en uitdroging, kortom een blote bodem is een dode bodem.

Onbedekte gronden zijn tegennatuurlijk en treffen we in de natuur nauwelijks of niet aan. Daar wordt elk stukje grond algauw bedekt met eenjarige en doorlevende planten (in de tuin noemen we ze onkruiden) die jaarlijks afsterven en zo de grond gaan verrijken en verbeteren waardoor die geschikt wordt voor grotere struiken en bomen. Ook de bodem van een bos wordt ieder jaar in de herfst bedekt met grote hoeveelheden afgevallen bladeren die de bodem beschermen en een voedingsbron zijn voor het rijke ondergrondse leven. Het resultaat is een...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meer artikelen bekijken